Levi samit Srbije simboličnim skupom ispred Turske ambasade u Beogradu želi da pokaže solidarnost sa levim organizacijama i narodom Turske koji je ugrožen povećanom represijom u svojoj državi.

Subota, 17. oktobar; 15h
Ugao Krunske i Knjeginje Zorke, Beograd

10. oktobra je došlo do krvoločnog bombaškog napada na levičarski mirovni skup u Ankari. Poginulo je oko 100 ljudi, a nekoliko stotina je povređeno.

Kako vreme odmiče postaje sve jasnije da Turska vlada nema nameru da reši uzroke ovih napada kao i da koristi ovu situaciju za obračun sa levicom u Turskoj koja jača i predstavlja sve veću pretnju autoritarnoj Erdoganovoj vladi. Nakon poslednjih izbora u Turskoj, kada je Erdoganova konzervativna vladajuća partija AKP izgubila apsolutnu većinu, a leva prokurdska partija HDP uspela da pređe visoki cenzus i uđe u parlament aktuelna vlast je počela sa terorom nad levičarskim i kurdskim organizacijama i aktivistima.

Tlačenjem sopstvene radničke klase, ali i sirijskih Kurda koji predvode najmasovniji narodni otpor ISISu Turska doprinosi jačanju najreakcionarnijih snaga u trenutnim sukobima. Nažalost Turske vlasti nisu jedine, rukovodstva mnogih država, pa tako i Srbije, pre svega štite interese krupnog kapitala koji jedini ima i koristi od ovih sukoba. Tako narod koji je ugrožen mora samostalno nastaviti borbu za život dok se profiti banaka, energetskih kompanija i vojne industrije povećavaju.

Pokažimo solidarnost sa poginulim drugaricama i drugovima! Jedan svet jedna borba!