Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) poziva na okupljanje odgajatelja i odgajateljica, zaposlenih u dječjim vrtićima Grada Zagreba, roditelja, predstavnika udruga civilnog društva i političkih stranaka pod nazivom „Zajedno za boljitak malih i velikih“ u četvrtak 16. lipnja u 8 sati pred Skupštinom Grada Zagreba.

Ovim se okupljanjem želi skrenuti pozornost na sljedeće zahtjeve:

  1. Manji broj djece u odgojnim grupama

  2. Hitno donošenje Plana i razvoja mreže dječjih vrtića

  3. Brži tempo i dinamika gradnje novih vrtića i dogradnja/proširenje kapaciteta postojećih

  4. Ujednačavanje visine stimulacije odgajateljima koji vode posebne ili kraće programe

  5. Više sredstava za kupnju igračaka i potrošnog materijala za rad s djecom

  6. Povećanje sredstava za prehranu po djetetu

SOMK dodaje kako se pomaci nisu ostvarili, usprkos održanim sastancima s predstavnicima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te iznesenim prijedlozima. Nadalje, SOMK naglašava kako zbog navedenih problema i dalje „trpe“ djeca, odgajatelji, roditelji i zaposleni u vrtićima.

Podsjetimo da je SOMK 5. svibnja organizirao prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom „Daj 5 za DPS“. SOMK je kao razloge za organiziranje ovog prosvjeda naveo: „SOMK se već dugi niz godina bori s nepoštivanjem zakona koji reguliraju djelatnost ranog i predškolskog obrazovanja, posebno s nepoštivanjem Državno pedagoškog standarda (DPS). Od 2008. godine kada je donesen DPS predškolskog odgoja i obrazovanja, koji je u punoj primjeni trebao biti 2014., mnogi se gradovi nisu postupno prilagođavali i radili na stvaranju uvjeta za njegovu punu primjenu. Tako primjerice u Gradu Zagrebu, koji ima najviše vrtića (60 gradskih i toliko privatnih), dugi niz godina nije riješen gorući problem broja djece u odgojnim grupama. Zagreb ima oko 10 tisuća djece više od dopuštenog standarda jer sustavno godinama nije planirao i razvijao kapacitete sukladno stvarnim potrebama.“

O ovoj problematici detaljnije se možete informirati ovdje.

 

Autorica naslovne fotografije: Petra Ivšić

zv