Tvornica i predionica konca Dalmatinka od svog osnutka 1951. do početka 90-ih godina činila je osnovu privrednog i industrijskog života grada Sinja. Desetljećima je nakon izgradnje izazivala uvažavanje arhitektonske i tekstilne struke te je svojevremeno proglašena najuspješnijim poduzećem bivše države, s tržištem diljem Europe i svijeta. Raspadom SFRJ gubi veliki dio tržišta te nakon tranzicijskih procesa i privatizacije 2009. godine odlazi u stečaj. Promjenom političkog, ekonomskog i društvenog konteksta, slavna prošlost ovog tekstilnog diva, koji je ispisao stranice povijesti jednog grada, polako pada u zaborav.

Na predavanju će se predstaviti projekt "Industrijsko nasljeđe i kolektivna memorija grada na primjeru tvornice Dalmatinka" u sklopu kojeg su istraživani odnosi između razvoja industrije i društvenih procesa u lokalnoj sredini u kontekstu socijalizma, emancipacija žena u ruralnom području Dalmatinske zagore, politike stanovanja i obrazovanja, te povijesti radništva.

***
Izlagači:
Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić čine autorski tim koji od 2014. godine provodi istraživački projekt pod nazivom Industrijsko nasljeđe i kultura sjećanja na primjeru tvornice Dalmatinka – Sinj.

Jelena Pavlinušić (1991.) magistra povijesti umjetnosti i hrvatskoga jezika i književnosti. Radi kao kustosica u Laubi – kući za ljude i umjetnost.
Nikola Križanac (1992.) dizajner vizualnih komunikacija. Trenutno zaposlen u udruzi Mavena.
Dragana Modrić (1982.) magistra povijesti umjetnosti i filozofije. Zaposlena kao voditeljica Galerije Sikirica.