Razgovor o poražavajućim životnim i radnim uslovima sa kojima se suočavaju strani radnici u Srbiji.

Učestvuju:
- Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“
- Tara Rukeci, Zrenjaninski socijalni forum
- Hristina Piskulidis, Astra

Poziv je upućen i Zaštitniku građana i predstavnicima Ministarstva rada, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Moderacija:
Marko Miletić, kourednik portala Mašina

Medijska izveštavanja o uslovima života i rada stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu izazvala su veliku pažnju javnosti. Oko 500 radnika iz Vijetnama se našlo daleko od svoje domovine, smešteni u izuzetno lošim uslovima bez dovoljno struje, tople vode, grejanja, bez adekvatnog nameštaja, uz neredovne zarade i bez pasoša koji su im oduzeti. Pojedine organizacije civilnog društva, poput Astre i A11 su u ovome videle i potencijalni slučaj trgovine ljudima zarad radne eksploatacije. Nadležne državne institucije, kao po definiciji, sporo reaguju, a najviši predstavnici vlasti ili skreću pogled ili negiraju ozbiljnost situacije stavljajući naglasak na važnost stranih investitora. Čini se, po svaku cenu.

Nije ovo prvi put da su se strani radnici i radnice u Srbiji našli u teškom položaju i da su zatražili podršku lokalnih organizacija, kao što nije prvi put ni da poslodavci prolaze nekažnjeno. Mnogo je pitanja koja ovakvi slučajevi otvaraju, od toga ko je nadležan za rešavanje tih problema do toga ko je odgovoran. Ipak, svakako je najvažnije – kako pomoći ljudima koji se u našoj zemlji susretnu sa nepoštovanjem ljudskih i radnih prava? Pridružite nam se u razgovoru o ovim važnim i aktuelnim pitanjima. Zbog epidemiološke situacije broj mesta je ograničen. Za sve one koji ne mogu da prisustvuju uživo, razgovor je moguće pratiti na prenosu koji će biti emitovan na Mašina Facebook stranici.

Razgovor se održava uz podršku Olof Palme Center International.

Foto: Sara Nikolić / A11


Tekst i fotografija preuzeti s Facebooka