Govornici:
Tomislav Vukoja – Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara Republike Hrvatske
Ana Vragolović – Radnički portal, studentica FFZG-a 
Jakov Kolak – Klub studenata Fakulteta političkih znanosti Zagreb
Vladimir Hrboka – radnik Studentskog centra u Zagrebu
Zlatan Topalović – Radnički portal, moderator

Tribina:
Radnice i radnici Studentskog centra u Zagrebu štrajkaju već 10. dan s jednim zahtjevom – potpisivanjem već ispregovaranog kolektivnog ugovora. Vlast je uzvratila u tipičnoj maniri – prebacivanjem odgovornosti na sve moguće razine nadajući se da će se u toj igri štrajkaši umoriti, razjediniti i da će na kraju odustati. S druge strane, stalno se poziva na socijalni dijalog te se radnike upućuje na isti. Međutim, socijalni dijalog dosada nije riješio pitanje kolektivnog ugovora zaposlenika SC-a. Da jest, onda štrajk ne bi bio potreban.

Svakim se danom sve više zaposlenih u SC-u pridružuje štrajkašima jer, osim što uviđaju da se bore za pravu stvar – za svoja radnička prava i interese, poslovođe vrše veliki pritisak na njih da preuzimaju sav onaj posao koji se gomila od prvog dana štrajka. Poslovođe, s podrškom sanacijskog upravitelja, pokušavaju razbiti štrajk daljnjim gaženjem radnika koji ne štrajkaju kako bi osigurali da stvari normalno funkcioniraju. Istovremeno, međusobno povjerenje štrajkaša raste, kao i njihovo jedinstvo. 

Medijska blokada pomalo popušta te sve više dolazi do javnosti da se štrajkaši bore za kolektivni ugovor. Sa svih strana im dolaze pisma podrške od brojnih sindikata, udruga, ali posebno i od studentskih organizacija. Ne samo to, nego studenti dolaze pred radnike da bi im ta pisma i pročitali i dodatno pozvali svoje kolege da im se pridruže.

Jedno je sigurno – štrajk će se sigurno završiti u korist štrajkaša nakon što im se pridruži dio radnika SC-a koji je trenutno izmučen zbog prekovremenog rada, ali i nakon što im se pridruži dio studenata. Zato je važno da se vijest o štrajku i njegovom značaju što više proširi među studentima. 

Na tribini koja će se održati u ponedjeljak 28.11. u 19h bit će riječi o konkretnim okolnostima koje su prethodile štrajku te razlozima zbog kojih je za radnice i radnike SC situacija postala neodrživa. Također ćemo razgovarati o samom štrajku i njegovim metodama, kao i njegovom potencijalu. Na kraju ćemo pokušati dati studentsku perspektivu te ih osvijestiti da s radnicima dijele istu sudbinu (čak 65% studenata radi) te da je narušavanje prava radnika i studentski problem.

Pitanja za raspravu:
1. Zašto studenti moraju podržati štrajk radnica i radnika SC-a?
2. Zašto je povezivanje zagrebačkih studenata s radnicama i radnicima SC-a bitno za brži završetak štrajka?
3. Utječe li borba radnica i radnica SC-a na budućnost kolektivnog pregovaranja?

Događaj je preuzet s facebook stranice