31. siječnja u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu ELMO - mreža istočnoeuropskih lijevih medija poziva vas na sudjelovanje u panel raspravi o transnacionalnim migracijama u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Rasprava je završni događaj ELMO-ve tematske serije članaka pod nazivom Transnacionalne migracije u Srednjoj i Istočnoj Europi iz intersekcijskih perspektiva rase, roda, klase i državljanstva, objavljene između 13. i 30. siječnja. Kako biste pristupili serijalu na engleskom i lokalnim jezicima (rumunjski, mađarski, srpsko-hrvatski, bugarski i ukrajinski), koristite ovu poveznicu.

Pozvani govornici:
Attila Melegh (Mađarska)
Goran Lukić (Slovenija)
Marta Stojić Mitrović (Srbija)
Olena Fedjuk (Ukrajina)

Raspravi na Zoomu možete se priključiti ovdje.

Rasprava će se prenositi uživo na Facebooku i objavljivati na stranicama platformi članica ELMO-a, među kojima smo i mi.

Opća tema ELMO serije tekstova su transnacionalne migracije u najširem značenju “mobilnosti u smislu ljudskog kretanja preko državnih granica” (Yeoh i Ramdas 2014).

Za neke promatrače, zemlje Srednje i Istočne Europe mogle bi se jednostavno prikazati kao čiste "tranzitne" zemlje koje povezuju globalne periferije sa zemljama centra. Međutim, postoje međuovisni procesi koji te pokrete čine složenijima i važnijima za proučavanje. Na primjer, proučavanje migracija unutar parametara nejednake razmjene (Melegh 2016), promjene institucije i nejednakog tretmana, ili perspektive uključenih organizacija koje pružaju nove uvide u procese koji pokreću međunarodne migracije iz, u i kroz Srednju i Istočnu Europu.

Smatramo da je proučavanje migracije također ključno za ukazivanje na promjenjivu dinamiku postojećih strukturnih nejednakosti. Stoga uključivanje perspektiva mobilnih, ali ugroženih društvenih skupina ističe posebno živopisne značajke ovog kontradiktornog razvoja.