Pozivamo vas na tribinu “Budućnost zdravstva u Hrvatskoj”, koja će se održati u četvrtak, 14. svibnja 2015. u Dvorani 1 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, u 18 sati.


Tribinu organizira Klub studenata Filozofskog fakulteta u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju, a povodom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju koje je krajem travnja najavilo Ministarstvo zdravlja RH.

Na tribini će se raspraviti neke od točaka Zakona koje su u medijima već predstavljene kao problematične: davanje prvenstva zdravstvenom turizmu nad infrastrukturom javnozdravstvenog sustava, umanjivanje uloge domova zdravlja te novi val zakupa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Osim rasprave o promjenama koje su predviđene zakonima, ovom ćemo prilikom problematizirati i (ne)transparentnost koja je karakterizirala proces donošenja prijedloga zakona u zdravstvu unatrag nekoliko mjeseci, kao i posljedice koje bi sve navedeno moglo imati po svakodnevnicu korisnica i korisnika zdravstvenog sustava - studenata, radnica i drugih kategorija osiguranika.

Govornice na tribini bit će Nataša Škaričić, novinarka i dugogodišnja kritičarka zdravstvenog sustava, i Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.