U ponedjeljak, 24. rujna u 13.00 sati u sklopu ciklusa Tribina IEF-a i projekta HRZZ-a "Transformacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj" (TRANSWORK) u knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, V. kat) održat će se izlaganja pod naslovom:

Slučaj Uljanik iz radničke, novinarske i antropološke perspektive

Analizi sadašnjeg stanja u Uljaniku, pulskom brodogradilištu „u problemima“, pristupit ćemo iz triju raznorodnih perspektiva. O stanju u brodogradilištu govorit će suosnivač Stožera za obranu brodogradnje - Uljanik i konstruktor trupa Marko Alviž. On će se, između ostalog, usredotočiti na pitanje značaja brodogradilišta i brodogradnje za Grad, Županiju i državu, a pozabavit će se i utjecajem politike u pitanjima kao što su izbor strateškog partnera, odnosno, fokusiranje na turizam. Napokon, izlagat će o osnivanju i ciljevima Stožera te o mogućim alternativama za Uljanik u budućnosti.

Bivši novinar Glasa Istre Paulo Gregorović govorit će o medijskom praćenju rada brodogradilišta s naglaskom na razdoblje upravljanja sadašnje uprave. Novinar je, tvrdi, još prije 11 godina upozoravao na problem Uljanika kao najzaduženijeg istarskog poduzeća. Ni tada, kao ni danas, brodogradnja nije donosila zaradu većinskim dioničarima, a poduzeće je opstajalo zahvaljujući garancijama i jamstvima koje im je davala država pri čemu se, tvrdi Gregorović, nitko u državi nije pobrinuo da analizira i prati naplatu tih poslova po danim jamstvima. Na Tribini će biti riječi i o pritiscima na novinara od strane glavnog urednika novina, te o cenzuri.

Napokon, o Uljaniku će biti riječi i iz antropološke perspektive. Riječ je o predstavljanju istraživanja Andyja Hodgesa koje je, početkom i sredinom ove godine, provedeno među građanima Pule i radnicima Uljanika. Bit će riječi o narativima koji prate razvoj situacije u brodogradilištu i, još konkretnije, upravljanje brodogradilištem, te o iskustvima radnika nakon radničkih prosvjeda u siječnju, te u štrajku u kolovozu ove godine. U žarištu izlaganja bit će narativi o politici te o „sustavnom uništavanju“, sintagmi koju su političari, radnici i građani Pule koristili na različite načine. Između ostalog, i za aktiviranje građana i radnika na spašavanje brodogradilišta.


MARKO ALVIŽ u Uljaniku radi od 2005. godine. Po struci je hotelijersko-turistički tehničar koji je položio tečaj za osposobljavanje za poslove brodomontera u Uljaniku. Dodatno se obučavao za radno mjesto konstruktora trupa i danas radi u odjelu tehnologije trupa. Dioničar je Uljanika i suosnivač Stožera za obranu brodogradnje Uljanik - SZOB Uljanik.

PAULO GRAGOROVIĆ bio je novinar Glasa Istre 23 godine. Kao sindikalni povjerenik tog lista svojedobno je podnio dvije kaznene prijave protiv Uprave i vlasnika Glasa Istre, a u više je navrata pozivao u nadzor Inspektorat rada. Prošle je godine u Glasu Istre dobio otkaz. Na skupštini Sindikata novinara Hrvatske ove je godine izabran za - povjerenika godine. 

ANDREW HODGES je socijalni antropolog, trenutačno zaposlen na Leibniz-Institutu za studije istočne i jugoistočne Europe u Regensburgu. U sklopu projekta „Transformations from below“ istražuje promjene u Uljaniku od 1980-ih do danas, s naglaskom na narativima radnika o poslu i o upravljanju brodogradilištem. Bavi se i navijačima kao političkim akterima u Hrvatskoj, a o ovoj je temi nedavno objavio i monografiju.

Tribine vodi: ORLANDA OBAD