Dizajnerica: Petra Milički

NEPROFITNI MEDIJI: TKO TU PROFITIRA?

Prema statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u razdoblju od 2008. do 2015. godine 3 604 novinara i novinarki ušlo je u evidenciju nezaposlenih.  U istome se periodu broj zaposlenih u novinama se prepolovio, a onih u časopisima i periodičkim publikacijama smanjio za 40 posto. Pad zaposlenosti u drugim medijskim djelatnostima (televiziji, radiju i u novinskim agencijama) bio je blaži, dok su internet mediji u tom razdoblju zabilježili rast.

Usporedno s ovim negativnim trendovima, ali i padom kvalitete medijskog sadržaja u javnom i komercijalnom sektoru, događa se sve jače bujanje neprofitnog medijskog sektora.  kao utočišta određenog broja novinara. Iako je neproftni medijski sektor u Hrvatskoj uglavnom izrastao iz aktivističke perspektive, u situaciji pada zaposlenosti i propadanja nekih poduzetničko-izdavačkih poduhvata, sve više novinara ulazi u sektor vidjevši u njemu mogućnost slobodnog i kritičkog novinarstava, ali i nastavak bavljenja vlastitom profesijom.  Takvo utočište od komercijaliziranih medija, cenzure i nametnutog lošeg novinarstva najčešće dolazi uz veliku dozu volontiranja i samoeksploatacije. Specifična pozicija poslodavca i radnika, ali i projektni način financiranja čini samoeksploataciju kao slobodni i samostalni izbor svakog novinara/autora u takvim medijima u okolnostima vrlo ograničenih financijskih potpora.

Koje su mogućnosti kritičkog novinarstva i sigurnijih uvjeta rada u novinarstvu kojega odlikuje sve veća prekarizacija? Može li ovaj sektor pružiti otpor negativnim trendovima u hrvatskom medijskom prostoru ili je zbog ograničenih mogućnosti financiranja osuđen na perpetuiranje nesigurnog rada?

Na tribini ćemo govoriti o uvjetima rada u medijskom sektoru, s naglaskom na neprofitne medije, probleme financiranja te njihovu poziciju unutar šireg medijskog prostora u Hrvatskoj, kao i o mogućnosti organiziranja novinara u borbi za bolja radnička prava i kvalitetnije i kritičko novinarstvo.

Na tribini sudjeluju:

Antonija Letinić, glavna urednica portala Kulturpunkt

Sanja Despot, dugogodišnja novinarka, a sada suradnica Forum.tm-a

Milan F. Živković, Ministarstvo kulture

 

Tribinu organizira Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.