Program JAKO, Savjet za razvoj civilnoga društva Krapinsko-zagorske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ pozivaju vas na javnu tribinu “Radna prava u organizacijama civilnog društva” koja će se održati u ponedjeljak, 09.03.2015. u Srednjoj školi Krapina (Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 6) s početkom u 17:00 sati.

Cilj tribine je predstaviti rezultate istraživanja vezanih uz radna prava osoba zaposlenih u organizacijama civilnoga društva, otvoriti razgovor o mogućnostima poboljšanja statusa zaposlenih u udrugama, te dati preporuke organizacijama civilnog društva, ali i jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Program:
# Uvod u raspravu – Igor Roginek (Autonomni centar – ACT, Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH)
# Rezultati istraživanja “Rodna ravnopravnost u vrednovanju rada i zadovoljstva radom u organizacijama civilnog društva” – Gabrijela Ivanov (K-Zona)
# Rezultati istraživanja “Radnička prava osoba zaposlenih u udrugama” – Ivana Radanović (Mreža udruga Zagor, Savjet za razvoj civilnog društva KZŽ)
# Ženski aktivizam i radnička prava – Tajana Broz (CESI, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije)
# Udruge i outsourcing javnih usluga – Mario Kikaš (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju – BRID)
# Sindikalni potencijal u udrugama – Siniša Miličić (Regionalni industrijski sindikat – RIS)
# Rasprava

Udruge koje zapošljavaju profesionalce/ke nalaze se pred izazovom financiranja plaća zaposlenika/ca kroz projekte i programe udruga. Prema Zakonu o radu svaki radnik/ca ima pravo na zaštitu života, zdravlja i privatnosti, obrazovanje i osposobljavanje te druga prava utvrđena Zakonom. Također, udruge rade zbog višeg cilja, dobrobiti zajednice, rade i ulažu mnogo više u svoje udruge, a još uvijek udruge nemaju financijskih sredstava za isplatu prekovremenih radnih sati, poticaja i drugih prava, a ista financijska sredstva se ne mogu koristiti iz javnih izvora.

Neka od pitanja koja ćemo otvoriti i pokušati dati odgovore:
Da li se udruge zbog postizanja općeg dobra trebaju odreći radničkih prava i tko uopće štiti radnička prava osoba zaposlenih u udrugama? Mogu li i žele li udruge djelovati sindikalno? Predstavljaju ili udruge način outsourcinga javnih usluga? Ugrožava li volonterski rad i potplaćenost radnika/ca u udrugama radnička prava u javnom sektoru?

Sve zainteresirane molimo da se prijave putem e-maila zagor@programjako.info (s podacima ime i prezime, organizacija i broj mobitela ili telefon) ili prijavnog obrasca www.programjako.info najkasnije do 07.03.2015.

Program JAKO dio je Programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj kojeg provodi i financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.