Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) u suradnji sa Sindikatom obrazovanja, medija i kulture (SOMK) poziva vas na tribinu Vrtići za sve koja će se održati u srijedu 10. lipnja u 18 sati u Radničkom domu u Zagrebu (Trg kralja Petra Krešimira IV. 2, dvorana 518).Sustav predškolskog odgoja i obrazovanja obavlja jednu od ključnih socijalnih i odgojno obrazovnih uloga u društvu. Unatoč tome, nedovoljno i neadekvatno ulaganje te izostanak organiziranosti unutar tog sustava sa sobom donosi niz problema koji utječu na život i rad odgojno obrazovnih radnika i radnica, ali i roditelja, s naglaskom na žene na koje tradicionalno pada teret neplaćene brige o djeci te na život, odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi.

Ključni uzrok nedovoljne razvijenosti sustava čini manjak smještajnih kapaciteta, što dovodi do niza problema na nekoliko razina. Podkapacitiranost unutar sustava podrazumijeva velik broj djece u grupama, nepoštivanje pedagoških standarda i posljedično nepodnošljive uvjete rada što se u najvećoj mjeri prelama preko leđa odgojno obrazovnih radnika i radnica. Posljedice manjka vrtićkih kapaciteta osjete se i izvan sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, a najviše pogađaju roditelje, žene, socijalno ugrožene skupine i djecu. 

Navedeni i mnogi drugi problemi vezani uz sustav predškolskog odgoja i obrazovanja djelomično se mogu objasniti prenošenjem ovlasti nad sektorom na lokalnu razinu bez definiranja jedinstvenih minimalnih zahtjeva koji bi trebali biti zadovoljeni, ali isto tako i trendom povlačenja socijalne države te prepuštanjem socijalnih i javnih servisa natjecateljskoj i profitnoj logici tržišta.

U svjetlu ovogodišnjih upisa u vrtiće, ali i iz nužnosti da se javno problematiziraju teme vezane uz odgoj, obrazovanje i skrb djece predškolske dobi na tribini će govoriti Dubravka Canjko (SOMK), Božica Žilić (SOMK), Marija Šinković Bečić (Udruga roditelja Vrtić za sve), Mirela Blažanović (Udruga RODA) i dr. sc. Teo Matković (Hrvatski zavod za zapošljavanje). Cilj nam je analizirati postojeće stanje i zajednički promišljati o mogućim rješenjima povezivanjem različitih društvenih skupina - sindikata, organizacija civilnog društva, znanstvenika/znanstvenica i šire zainteresirane javnosti.