trnjanski

Pozivamo vas na obnovljenu tradiciju Trnjanskih kresova  koja će se ove godine održati u subotu, 7. svibnja na Trnjanskom nasipu, autentičnom mjestu na kojem su prije 71 godinu narodnooslobodilačke snage ušle u naš grad koji je dotad bio pod fašističkom okupacijom.

Tradicija Trnjanskih kresova bila je zaboravljena u protekla dva desetljeća sve dok ju Mreža antifašistkinja Zagreba prošle godine na 70. obljetnicu oslobođenja nije vratila na obale Save.  Pozivamo vas da i ove godine dođete u velikom broju. Naše je zajedništvo tako ne samo prva, već i posljednja linija obrane onoga što je do sad izboreno te temelj onoga što će tek doći!

Prisjetimo se svega što se u proteklo vrijeme događalo, prekrajanja povijesti, postrojavanja crnokošuljaša, medijskih napada na kritičku misao, fizičkih napada na one koji su drugačiji, obrušavanja na medije i kulturne institucije i svakodnevnih napada na sva prava stečena upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom te osvijestimo da je razloga za borbu svaki dan sve više.

Pridružite nam se na nasipu od 12 sati, zajedno s drugarskim kolektivima koji su pripremili cjelodnevni program: jammanje na suncu (Nomad Jam), projekcije Motovun film festivala, Prajdove bubnjarice te brojne druge radionice za sve dobne skupine. Radionice počinju od 14 sati: zračne akrobacije (Tricycle Trauma), radionica izrade stickera (Graffiti na Gradele), kuhanje (Okus doma), izrada feminističkih transparenata (Organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša), žongliranje i akrobatika za djecu (Cirokorama). Baš kao i prošle godine, čitajte na travi i novi broj Nepokorenog grada s temom solidarnih borbi.

Prijava na radionice je obavezna putem maila: mladi.antifasisti@gmail.com. Satnica za radionice bit će objavljena naknadno.

Sa zalaskom sunca upalit ćemo krijes i poslušati izvedbe antifašističkih i feminističkih zborova Praksa, Zbor Xop, slovenskih Z'borki i Le Zbora.    

Nakon krijesa pridružite nam u tek nekoliko koraka udaljenoj Močvari gdje će se održati već tradicionalni Antifa Night na kojem nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, NOB, Namet i DJ Vlaja.

Antifašizam koji želimo živjeti danas jest onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu.

Neće proći!

Mreža antifašistkinja Zagreba / MAZ