Zagrepčanke i Zagrepčani, sugrađanke i sugrađani, drugarice i drugovi!

Prije 73 godine naš je grad oslobođen od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta. Prije 73 godine partizanske su jedinice ušle u Zagreb kako bi se pridružile svojim zagrebačkim drugovima ― brojnim ilegalcima, komunistima, antifašistima ― da bi zadali konačni udarac fašističkoj vlasti kvislinške NDH i poslale je u ropotarnicu povijesti. Prije 73 godine naše su hrabre sugrađanke i sugrađani pokazali kako je Zagreb oduvijek bio i ostao nepokoreni grad. Pa ipak, unatoč toj slavnoj pobjedi, pobjedi za koju je svoje živote položilo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom te dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo zatiranju njezina značaja te zatiranju svega onoga što je ona donijela sa sobom.Zatiranje značaja pobjede 8. maja 1945. godine ne vidimo tako samo u reviziji, čak i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Zatiranje značaja te pobjede vidimo i u sve jačem nazadnjačkom divljanju ultrakonzervativnih klerikalnih udruga koje sustavno gaze po pravima žena i pravima naših LGBT drugarica i drugova. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u sve gorem odnosu prema etničkim manjinama i izbjeglicama. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u općoj materijalnoj nesigurnosti i starih i mladih, u nezaposlenosti i nesigurnim uvjetima rada, u rastakanju sustava zdravstvene i socijalne skrbi. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u gaženju svih onih prava i tekovina socijalističke revolucije koje su naši drugarice i drugovi krvavo izborili, prava koja nam se danas nasilno pokušavaju oduzeti! 


Ali koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, naša prava neće gaziti. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, nam neće oduzeti. Stoga Vam ponosno čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u povijesti Zagreba ― dan njegova oslobođenja.

SMRT FAŠIZMU―SLOBODA NARODU!

Dan oslobođenja Zagreba proslavit ćemo glasno, angažirano i strastveno sada već tradicionalnim, četvrtim po redu obnovljenim Trnjanskim kresovima na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, upravo na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad. Proslava na otvorenom trajat će od prijepodnevnih sati uz korisne i zabavne radionice za sve uzraste, prigodnu hranu i piće, štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugih gradskih aktivističkih grupa, pjevanje zborova te mnoga iznenađenja; dok će sve, dakako, doći do vrhunca paljenjem Trnjanskih kresova!
Kada kresovi dogore i padne mrak, svi skupa ući ćemo u Močvaru kako bismo otpratili noć i do sitnih sati slavili 9. Antifa night s nizom domaćih punk i rock grupa & jednim hip-hop i dub DJ-em!

! SF / SN !

Organizacijski partner: Srpsko narodno vijeće
Suradnici/e: Centar za ženske studije, CRVENA, Inicijativni odbor građanki i građanka Dalmacije, 
KSFF, Pogon, URK, Rossotrudnichestvo, Zagreb Pride, Faktiv, Sve što nije tvoje, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba, ZborXop, zbor Domaćigosti, Le Zbor, Partizanski zbor i Slavjanka

Dizajn Trnjanskih kresova 2018: Ana Labudović

PROGRAM TRNJANSKIH KRESOVA 2018.

― Dnevni program (Savski nasip kod Mosta slobode):

19:30 h / PJEVANJE ZBOROVA & PALJENJE KRESOVA

ZborXop je mješoviti zbor nastao pod okriljem Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" koji ide u svim aktivističkim smjerovima.
Zbor Domaćigosti okuplja ljubiteljice i ljubitelje pjevanja koji doprinose glazbenoj raznolikosti hrvatskog društva pjevajući pjesme iz raznih dijelova svijeta.
Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji.
Partizanski zbor djeluje pri Zajednici udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u svom radu njeguje tradiciju izvođenja partizanskih pjesama.

Slavjanka je ruski zbor osnovan u rujnu 2017. Na repertoaru zbora je tradicijska ruska, duhovna i zabavna glazba. Voditeljica i osnivačica zbora je akademska dirigentica Galina Veličko Štavlić.

19 h / DODJELA GODIŠNJE NAGRADE "EN FACE / ANFAS" ZA 2017.

Inicijativni odbor građanki i građana Dalmacije ustanovio je 2017. godine nagradu EN FACE / ANFAS s ciljem afirmiranja i promoviranja djelovanja onih pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama i konceptima. Ove će godine na Trnjanskim kresovima narod Dalmacije nagrade uručiti i suborcima iz prijateljskog Zagreba, onima koji svojim djelovanjem izravno oponiranju historijskom revizionizmu te afirmiraju prakse i teorije koje uvažavaju, njeguju i promiču socijalnu, ekonomsku i svaku drugu osjetljivost te vode brigu o pravednosti kao dobrobiti te o skladnom razvoju sviju i čitave zajednice.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: 'Izvorna inspiracija', onima čije je društveno djelovanje u bilo kojem polju već značajno obilježilo i inspiriralo generacije te 'Novo nadahnuće', onim pojedinkama i pojedincima koji su u 2017. godini svojim djelom i angažmanom pridonijeli afirmaciji civilizacijskih, antifašističkih i humanističkih vrijednosti. Dodjela nagrade EN FACE / ANFAS podržana je sredstvima EU u okviru projekta "Održivost humanističkih vrijednosti demokratskih načela = Održivost Europske unije".

18―19 h / SVE ŠTO NIJE TVOJE (kazališna predstava)

Eksperimentalna drama "Sve što nije tvoje" autorska je predstava koja istražuje koliko često prihvaćamo svakodnevne diskriminatorne situacije i razmišljamo li o njima kao diskriminatornima uopće. Pita se i koliko od toga je nametnuto / naučeno a koliko promišljamo, te podiže i vječno pitanje: koliki intenzitet nepravde mora postojati da bi mi kao društvo reagirali. Bavi se akcijom―reakcijom, ispitivanjem svrhe pojedinačnog čina i mobilizacije većih masa. Autorski tim: Lejla Jerković / Tina Kadoić / kolektiv SŠNTFB: SVE ŠTO NIJE TVOJE

17―18:30 h / FEMINISTIČKA SAMOOBRANA I ZAŠTITA (radionica)

Naša tijela, naša borba! Radionica je namijenjena osobama svih identiteta jer dobro znamo da je patrijarhat nemilosrdan prema svim živim bićima. Za sudjelovanje će vam trebati samo ugodna odjeća i bočica vode po želji. Broj sudionica/ka je ograničen! Tko prvi pošalje mejl na: feministicki.kolektiv.faktiv@gmail.com, njen fokuser!
Voditeljica radionice: Jasna Jasna Žmak, 5. kyu, Bijeli Lotos KEMPO Saznajte (još) više na: Feministička samoobrana i zaštita @tk2018 (FB event)

16―18 h / ZG PRIDE: KREATIVNO OSLIKAVANJE ZASTAVICA (radionica za djecu)

Kao priprema za ovogodišnju Povorku ponosa, održat će se kreativna radionica izrade zastavica s raznim veselim motivima koje će ukrašavati okupljanje poslije povorke na Ribnjaku. Prijave šaljite na povorka@zagreb-pride.net FB: Zagreb Pride

16―18 h / DRUM 'N' BIJES (radionica bubnjanja)

Drum 'n' bijes je samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija osnovana krajem 2015. koja ritmom i bukom podržava prosvjedne akcije. Osim što će i ove godine pratiti paljenje kresova, održat će i radionicu prosvjednog bubnjanja! Maksimalan broj osoba na radionici je 15 zato požuri sa svojom prijavom! Prijave šaljite na drumnbijes@gmail.com FB: Drum 'n' bijes

15―18 h / TEHNIKE PREŽIVLJAVANJA: OTPOR SJEDENJU, DOSADI I EKRANSKOJ HIPNOZI (radionica za djecu) Kreativna radionica za klince pod vodstvom Anje Pletikose, Vedrana Senjanovića i Lidije Kraljić ponudit će par praktičnih rješenja kako provesti vikend na otvorenom i upoznati najmlađe s važnosti Trnjanskih kresova. Prijave šaljite na zaanjupletikosa@gmail.com


14―20 h / U SPOMEN SPOMENICIMA (izložba) U sklopu Trnjanskih kresova 2018. bit će predstavljen projekt "U spomen spomenicima" koji podrazumijeva hommage spomenicima Narodnooslobodilačkoj borbi i revoluciji, autorice Imelde Ramović.

Na izložbi ćemo imati priliku vidjeti seriju autorskih plakata i ilustracija s motivima spomenika, nastalih s ciljem očuvanja sjećanja na tako vrijednu kulturnu i spomeničku baštinu. https://www.behance.net/gallery/57620031/U-SPOMEN-SPOMENICIMA

14―18 h / NOMAD JAM

Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv, uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jammati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Nomad jam je nepripremljeni bezhijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude! FB: NOMAD JAM 14―16 h / ROSSOTRUDNICHESTVO (radionice za djecu i odrasle)

1. BOJANJE BABUŠKI (za djecu) Djeca će u pratnji instruktora nacrtati rusku Babušku (Matrjošku), a svoj rad će moći ponijeti sa sobom i koristiti kao oznaku za knjige ili suvenir. Radionica je u organizaciji Rossotrudnichestva. Prijave šaljite na aazhelez@gmail.com

2. PISANJE PISAMA PARTIZANIMA (za djecu i odrasle) Djeca i odrasli moći će pročitati prava pisma napisana vojnicima Crvene armije tijekom Drugog Svjetskog rata te napisati pismo preživjelim partizanima kao i složiti omotnicu na način toga doba. Sva pisma ćemo predati u Savez antifašističkih boraca i antifašista RH. Prijave šaljite na aazhelez@gmail.com

― Prošireni program (različite zagrebačke lokacije): 6. 5. / 19 h / Britanski trg / ŽENSKI ANTIFAŠISTIČKI ZAGREB (tematska šetnja gradom) Centar za ženske studije u sklopu projekta Ženski antifašistički Zagreb (2014.―2018.) organizira tematsku šetnju Zagrebom. Šetnja će obuhvatiti gradske lokacije ženske borbe i antifašističkog otpora uoči i tijekom Drugog svjetskog rata. Šetnju će voditi autorice projekta Ana Lovreković i Barbara Blasin. Projekt Ženski antifašistički Zagreb bavi se međuratnim razdobljem i razdobljem Drugog svjetskog rata (1939.―1945.) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. 

7. 5. / 17: 30 h (promocija knjige) / 19 h (otvorenje izložbe) / Galerija Greta, Ilica 92 / IZGUBLJENA REVOLUCIJA: AFŽ IZMEĐU MITA I ZABORAVA (knjiga) & AFŽ BiH: PITANJA U KOJA SE TREBAMO UDUBITI (izložba) Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva i Centar za ženske studije Zagreb pozivaju vas na otvorenje izložbe i razgovor o djelovanju Antifašističkog fronta žena Bosne i Hercegovine između 1941. i 1953. godine.

Koristeći službene dokumente prikupljene u sklopu trogodišnjeg istraživanja, ilustrirat ćemo okolnosti u kojima je AFŽ BiH djelovao te obuhvatiti osnovne neuralgične točke i proturječja ženske svakodnevnice vezana uz radne uvjete, distribuciju rada, političku edukaciju i položaj AFŽ-a naspram partije i vjerskih organizacija. Uz autoricu izložbe Andreju Dugandžić, u razgovoru sudjeluju Renata Jambrešić Kirin i Tijana Okić. Saznajte (još) više na: Izložba "Pitanja u koja se trebamo udubiti" (FB event)

Prošireni program financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe u sklopu projekta "Organiziranje žena na ljevici između dva svjetska rata, za vrijeme Drugog svjetskog rata i nakon oslobođenja".

Događaj je preuzet s Facebook eventa