"Drage sugrađanke i sugrađani, drugarice i drugovi!

Ponovno se okupljamo na nasipu gdje ćemo i ove godine upaliti Trnjanske kresove te zajednički proslaviti dan oslobođenja našega grada od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta.

Nažalost, i dalje svakodnevno svjedočimo obezvrjeđivanju značaja ovog dana i svega što je pobjeda nad fašizmom kasnije omogućila. I dalje nam se pred očima povijest besramno falsificira, odnos prema etničkim manjinama i izbjeglicama je sve nehumaniji, a prava žena i LGBTIQ+ populacije kontinuirano se gaze. Širi se opća materijalna nesigurnost, povećava se nezaposlenost u sve nesigurnijim uvjetima rada. Obezvrijeđuju se prava i tekovine socijalističke revolucije za koje su se naši drugarice i drugovi krvavo izborili.

Zato ćemo i ove godine poslati glasnu poruku da od borbe nećemo odustati. Naše zajedništvo nije samo prva, već i posljednja linija obrane svega što je dosad izboreno, no i temelj onoga što će tek doći.

Pridružite nam se na sedmim obnovljenim Trnjanskim kresovima na Savskom nasipu kod Mosta slobode i kluba Močvara / Pogona Jedinstvo, upravo na mjestu gdje su partizani 1945. ušli u grad. Pokažimo zajednički da je Zagreb uvijek bio i ostat će nepokoreni grad!

Proslava na otvorenom trajat će od prijepodnevnih sati uz korisne i zabavne radionice za sve uzraste, prigodnu hranu i piće, štandove Mreže antifašistkinja Zagreba i drugarskih aktivističkih grupa, pjesme zborova te mnoga iznenađenja; a dnevni program zaokružit ćemo, kao i dosad, paljenjem Trnjanskih kresova!

Nakon što na nasipu upalimo kresove selimo se u Močvaru na jedanaesti Antifa night, s line-upom koji uključuje Revirgin, Neon Lies, cura i dečko, Schlag i posebne goste: Lepša Brena iz Novog Sada!

O svim detaljima programa izvještavat ćemo u nadolazećim tjednima, stoga pratite naše stranice i ovaj event koji ne bi bio moguć bez suradnje s bratskim i sestrinskim udrugama u gradu, a i šire, te podršku Srpsko narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, te grada Zagreba. Ove godine posebno smo ponosni na suradnju s Ekoslavijom iz Subotice koji nam po prvi puta dolaze u goste.

★ ! SF / SN ! ★   Program Trnjanski Kresovi 2022.   ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
Odbrojavanje do Kresova 27.4. – 6.5.
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★   ★ Projekt Slana – Radikalni krajobraz
27.4. srijeda 19h, Hatzova 16 Pozivamo vas na razgovor o projektu 'Slana - Radikalni krajobraz'
u srijedu 27.4. u 19 sati u Hatzovoj 16.
Pogledat ćemo projekciju filma Uvala (18 min) te će nam autori Davor Konjikušić i Aneta Vladimirov predstaviti umjetničko-istraživački projekt koji za svoje polazište uzima prostor Uvale Slana na otoku Pagu, gdje se od lipnja do kolovoza 1941. nalazio prvi koncentracijski logor u NDH. Spomen-obilježja na njegove žrtve se sustavno i nasilno uništavaju.
Film Uvala snimljen je na prostoru Uvale Slane i propituje postupak (povijesnog) brisanja i negiranja mjesta zločina, koje se u ljeto 1941. zauvijek upisalo u surovi kameni materijal.   ★ Projekcija dokumentarnog filma 'Duhovi Zagreba'
2.5. ponedjeljak 19h, Hatzova 16 U ponedeljak 2.5. gledamo 'Duhove Zagreba', dokumentarni film Jadrana Bobana u kojem preživjeli borci i ilegalci Narodnooslobodilačkog pokreta u Zagrebu pričaju svoje priče. Uz film, pripremit ćemo razgovor s redateljem i našim članicama. Nadamo se živom razgovoru u kojem ćete naučiti nešto o pokretu otpora u Zagrebu i zašto Zagreb zovemo Nepokorenim gradom.   ★ Antifa šetnje s Tenom Banjeglav
3.5. utorak u 12h i 5.5. četvrtak u 18h, oko 90 min Antifa šetnje provest će sve zainteresirane po 10-ak zagrebačkih lokacija koje su povezane s ustaškim režimom i zločinima te mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i s najvažnijim akcijama antifašističkog otpora. Šetnje će započeti ispred Studentskog Centra (Savska cesta 25), koje pamtimo kao mjesto prvog tranzitnog logora u Zagrebu, a završit će na Trgu žrtava fašizma, mjestu koje je okruženo zgradama važnim ustaškom i nacističkom režimu. Pridružite nam se na šetnjama kako bi saznali više o toj mračnoj, ali i slavnoj povijesti Zagreba.   ★ Super žene i njihove priče
3.5. utorak u 19h, Hatzova 16 Pogledajte projekcije kratkog filma Super žene i njihove priče, autora Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa.
Riječ je osobnim i profesionalnim pričama važnih i inspirativnih žena koje su ostavile traga u hrvatskoj kulturnoj povijesti. One su: Ivana Brlić Mažuranić, spisateljica, Mia Čorak Slavenska, prva hrvatska primabalerina, Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica, Marija Braut, fotografkinja, Vesna Parun, književnica, Slava Raškaj, slikarica, Dora Pejačević, skladateljica, Gabriela Lerch Bašić, hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica.   ★ Radionica feminističke samoobrane – voditeljica Jasna Jasna Žmak
4.5. srijeda u 18:30h, Hatzova 16, 90 min U surovom svijetu patrijarhata, riječi ponekad nisu dovoljne za suzbijanje napada koje nam je seksistički svemir u stanju prirediti. Na ovoj ćemo radionici zato proći neke osnovne zahvate za samoobranu, naučiti kako se osloboditi neželjenog "zagrljaja", na koji je način najefikasnije udariti tuđe međunožje i otkriti koji nam sve dijelovi tijela mogu pomoći u borbi. Radit će nam laktovi, koljena, šake i glave, ma cijelo tijelo! Iako se nadamo da se nijedna od nas neće naći u prilici da naučene poteze ikada upotrijebi, ideja je radionice da nas malo bolje pripremi na neke potencijalno problematične situacije.
Broj sudionica/ka je ograničen, za sudjelovanje se možete prijaviti na mail: maz@maz.hr
Za sudjelovanje vam treba samo ugodna odjeća i bočica vode. Voditeljica radionice je Jasna Jasna Žmak, dramaturginja s dugogodišnjim iskustvom treniranja borilačke vještine.   ★ Promocija knjige "Kartografija otpora: Zagreb 1941-1945." - 5.6. petak u 19h, Hatzova 16 Pozivamo Vas na promociju knjige "Kartografija otpora: Zagreb 1941.-1945." u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeeast Europe (RLS SEE) koja će se održati u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), Pavla Hatza 16 u Zagrebu, 06. svibnja 2022. u 19:00. Knjiga, koju su uredili Josip Jagić i Marko Kostanić, sadrži devet autorskih priloga koji predstavljaju kolektivni napor mlađe generacije istraživača i istraživačica da sačuvaju, razlože i reaktualiziraju našu antifašističku prošlost. Prilozi nas vode zagrebačkim ulicama i mrežama ljudi koji su sudjelovali u masovnom antifašističkom otporu u gradu tijekom Drugog svjetskog rata. ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★★★★★★★★★★
Program Kresovi 7.5. 14–21h, Nasip kod Mosta slobode
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★★★★★★★★★★   ★ Yoga radionica – voditeljica Tena Rebernjak, 16:30 – 18h
Sugrađanke i sugrađani, djeca, mladi i odrasli, psi, mačke i zamorci, svi ste dobrodošli. Radionica yoge za sve uzraste je opušteno druženje kojim ćemo kroz igru razbuditi svoj organizam, uz obraćanje pažnje na dah, lagane vježbe istezanja i yoga asane te rad u paru – Partner yogu. Ako niste nikada bili na yogi nema veze, pridružite nam se sada, ne trebate ništa znati unaprijed. Dovedite svoje najdraže na jedno lijepo aktivno popodne. Ponesite dekice, yoga prostirke, jastučiće, vodu i voće – kao za piknik. Yogu vodi Tena Rebernjak, dugogodišnja praktičarka i certificirana yoga učiteljica: www.tena.yoga   ★ Vogue – radionica plesa, vodi Boris Vrdoljak, 16:30h
Ples VOGUE (ili voguing) proizašao je iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je oponašanjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela. Veliku pažnju dobiva 1990. godine istoimenom Madonninom pjesmom i videom, kao i dokumentarnim filmom "Paris Is Burning". Vogue se i danas dalje razvija i pleše te se diljem svijeta održavaju vogue balovi i radionice. Radionicu će voditi Boris Vrdoljak.   ★ Drum’n’bijes radionica bubnjanja, 16-18h
Pridruži nam se na ***Radionici bubnjanja by Drum 'n' bijes***
Prijavi se mailom na drumnbijes@gmail.com do 06.05., ali požuri s prijavom jer je broj mjesta na radionici ograničen! Sve što trebaš je poslati nam mail u kojem navodiš svoje ime i prezime i da si zainteresiran_a za sudjelovanje u radionici bubnjanja na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima. ***Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno iskustvo, samo malo vremena i dobre volje*** Za one koji_e su zainteresirani_e za više, svi koji sudjeluju u radionici su dobrodošli_e bubnjati s nama tijekom paljenja krijesova. To naravno nije obavezno, a odlučiti možete tijekom ili nakon radionice. Ukoliko ste zainteresirani za bubnjanje tijekom paljenja krijesova, trebate sudjelovati u kratkoj Drum 'n' bijes probi prije paljenja krijesova.   ★ fAKTIV - radionica 'Sjedila sam na nasipu, šila sam', 16-18h
Feministički kolektiv fAKTIV i transmigrantski kolektiv Žene ženama pozivaju vas da režete, šivate, bodete i vezete za mir na Trnjanskim kresovima.
Platno, plahta, jastučnica, stolnjak, ručnik, kuhinjska krpa, rubac, stara majica - sve to može biti materijal za zastavu mira, pa vas pozivamo da od doma, iz ureda ponesete sa sobom komad bijelog platna. Naglasak je na bijelo i naglasak je na vaše.
Ako zaboravite ponijeti bijelu krpu sa sobom na nasip, osigurat ćemo nekoliko metara bijelog platna za aktivističke šnajderice.
Ovako skrojena zastava postala bi baza (platno) za apstraktnu tapiseriju 'the refuge/utočište' na kojoj će kolektiv Žene ženama nastaviti rad.
Radionica je otvorena za sve zainteresirane, a prijaviti se možete na e-mail adresu: feministicki.kolektiv.faktiv@gmail.com   ★ Eko kviz, 17h Uključite se u kviz o jednokratnoj plastici, osvojite nagrade i naučite zašto moramo prestati proizvoditi i koristiti jednokratnu plastiku! Dođite sa svojim timom ili pronađite ekipu na licu mjesta! 🙂 Tijekom godina njihove masovne proizvodnje i rasipnog korištenja, jednokratni plastični predmeti poput plastičnih vrećica, boca, slamki, filtera od cigareta itd. postali su jedan od najvećih problema u okolišu današnjice. Jeftino se proizvode, kratko koriste, brzo odbacuju i još brže spaljuju, slabo se recikliraju, a kada završe u okolišu stotinama godina zagađuju naša mora, tlo, zrak, vodu i hranu te štete našem zdravlju. Pitanja u kvizu bit će prilagođena različitim uzrastima i razinama znanja, a preporučujemo timove mješovitih uzrasta. Organizira: Zelena akcija, članica pokreta Break Free From Plastic Nagrade za sudionike kviza: bombice sjemenki, ulaznice za Antifa Night, MAZ distro majice Dođite po svoje nagrade!   ★ Književni kružok: Pjesma narodu! - 17:30-19h Uoči obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma, u sklopu Trnjanskih kresova, po prvi će se put sastati i kroz praksu oformiti neformalni književni kružok „Pjesma narodu!“. Otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina, kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom „Pjesme slobode“. Ponesite nekoliko omiljenih pjesama koje na bilo koji način slave slobodu i/ili borbu kojom se prema njoj kroči – klasika, suvremenih autorica i autora ili svojih vlastitih – i pročitajte ih jedni drugima naglas u opuštenoj atmosferi na travnjaku uz rijeku Savu, netom prije no što se razgore trnjanske buktinje.
*
Kružok će se odvijati po principu piknika; bez ozvučenja i mimo pozornice, u intimnoj ali i svima otvorenoj atmosferi, uz osvježavajuća pića i jednako osvježavajući antifašistički duh. Radni jezik je hrvatskosrpski, no dobrodošli su i prilozi na drugim, većini ili tek ponekom razumljivim jezicima. Radi lakše organizacije ovog dijela programa molimo vas da svoje sudjelovanje obavezno prijavite na maz@maz.hr.   ★ Radionica - Animalex - Prava životinja, voditeljica Iris Ban-Krošelj, 16:30h
Udruga ANIMALEX je osnovana od strane studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu s ciljem promicanja pravne zaštite životinja na području Republike Hrvatske. Već drugu godinu zaredom, ova udruga provodi edukaciju građana kroz kreativne radionice namijenjene za svaku dob. Kroz zabavu, igru, zanimljivosti i pitanja učimo zajedno o zaštiti životinja u Republici Hrvatskoj. Povedite i svoje ljubimce!   ★ Radionica popravljanja bicikala, 14-17h
Na radionici ćeš, uz pomoć volontera Biciklopopravljaone Zelene akcije, moći naučiti kako zakrpati ili promijeniti gumu, namjestiti mjenjače, podesiti kočnice i još mnogo toga važnog za zdravlje bicikla. Pozivamo male i velike da uz našu pomoć poprave i nauče nešto što do sada nisu znali. Predznanje nije važno, važna je samo dobra volja da se zaprlja ruke.
Biciklopopravljaona Zelene akcije je radionica za popravljanje bicikala gdje se besplatno može naučiti popraviti svoj bicikl. Djeluje u Frankopanskoj 1, neprestano od 2009.
Otvoreni smo četvrtkom od 17 do 20 sati.
Servis je utemeljen na “uradi sam” principu: korisnice_i sve popravke vrše same_i, uz podršku volonterki_a.   Izložba:
★ UABA Šibenik - Virtualna izložba
UABA Šibenik premijerno u Zagrebu izložiti će virtualni postav Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu. Muzej je otvoren krajem 2016. godine, a virtualni postav moći ćete pogledati u maloj dvorani Pogona Jedinstvo.   Projekcija filma: ★ Projekcije kratkog filma: Super žene i njihove priče, od 15 do 19h   Štandovi: ★ MAZ - distro štand
MAZ distro štand je standardni dio svakih Trnjanskih kresova na kojem Mreža antifašistkinja Zagreba prezentira svoj merch. Svake godine MAZ dizajnerke osmišljavaju nove angažirane motive koje tiskamo na majice i cekere te onda dajemo zauzvrat za donaciju. Osim tekstila na štandu dijelimo besplatnu literaturu lijevih teoretičara/ki i akstivističke tematike, a osim toga vršimo pretprodaju karata za 11. Antifa night. Zato svakako potražite naš štand na nasipu.   ★ Zagreb pride - štand
Zagreb pride bavi se zaštitom LGBTIQ prava i organizacijom zagrebačke Povorke ponosa. Osim toga LGBTIQ zajednici nudi pravnu pomoć i zastupanje te provodi važna istraživanja, kampanje i edukacije na teme relevantne za LGBTIQ zajednicu. Od svog nastanka, bori se za širu društvenu ravnopravnost i protiv svih oblika nasilja te pomaže vidljivosti problema i potreba LGBTIQ zajednice u javnom prostoru. Potražite naš štand na nasipu gdje možete pronaći šareni merch naše udruge i dobiti korisne informacije o našem radu.   ★ Ekoslavija - štand
Ekoslavija promoviše ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe. Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima. Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!   Glazbeni program uz paljenje krijesa od 19h ★ Le Zbor
Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijskofeministički antifašistički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe. Krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. S pravom se može reći da se od 2005., otkako djeluje, etablirao kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire.   ★ ZborXop
ZborXop je amaterski zbor iz Zagreba koji njeguje balkansku vokalnu tradiciju. Osnovali su ga 2009. godine entuzijasti koji su prepoznali potrebu urbane mlade populacije za balkanskom vokalnom glazbom.   ★ Partizanski zbor
Partizanski zbor djeluje pri Zajednici udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u svom radu njeguje tradiciju izvođenja partizanskih pjesama.   ★ Ličko Prelo
Udruga ličana i prijatelja osnovana je 2013. godine u Zagrebu. Godine 2019. članovi udruge sastavili su mješovitu pjevačku skupinu, koja izvodi tradicionalne arhaične ličke pjesme na basu uz ličku tamburicu samicu. ★ Zbor Domaćigosti
Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje/ice pjevanja koji pjevanjem pjesama na različitim jezicima već 6 godina doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva. Kao zaljubljenici/ce u glazbu, trudimo se iskoristiti njezin potencijal za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama."


Tekst i fotografija preuzeti s Facebooka.