"U zadnjih godinu dana Hrvatsku je zahvatio novi val organiziranja oko radničkih prava i to u sektorima koji su djelom bliski, a djelom vrlo različiti.

Početkom 2021. osnovan je Sindikat radnika digitalnih platformi, koji na nacionalnoj razini želi okupiti u početku radnike i radnice preko platformi kao što su Uber, Bolt, Wolt, Glovo, Bolt Food, itd. U kulturnom sektoru organizacije koje se bave organiziranjem umjetnika i kulturnih radnika su na jesen imale veliku tribinu u organizaciji BLOK-a i MAZ-a gdje se pričalo o standardima rada u kulturnom sektoru, što je pratilo gostovanja u Puli i Karlovcu.

Paralelno s tim u Pogonu je u organizaciji Galerije Nove održana izložba "RAD, (NE)RED I (SAMO)DISCIPLINA: nevidljivo djelovanje radnica i radnika u kulturi". Za sam kraj "radničke 2021.", u prosincu je osnovan Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista - SKUPA, sindikat koji na nacionalnoj razini po prvi put želi okupiti radnice i radnike u organizacijama civilnog društva, tj. neprofitnim organizacijama. Sve ovo najavljuje nešto novo u borbi za radnička prava i na sindikalnoj sceni, gdje se radnici u industrijama koje do sad nisu bile organizirane konačno kreću u te vode, a saveznici poput Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pružaju svoju podršku u organiziranju ovih novih sektora.

Pričat ćemo s Dunjom Kučinac iz kolektiva BLOK i Platforme Za K.R.U.H., Darkom Šeperićem iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Svenom Janovskim iz sindikata SKUPA i naravno sa svima vama u publici.

Tribina se održava u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na www.mochvara.hr/akademija."


Tekst i fotografija preuzeti s Facebooka.