Vebinar koji zajedno organizuju Berliner Gazette i Transnational Institute (TNI) biće posvećen ispitivanju dinamika i strategija koje su se pojavile na levici za adresiranje dekolonijalnosti u Istočnoj Evropi. Događaj će se održati u četvrtak, 4. novembra u 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kao odgovor na neuspehe neoliberalizma, Istočna Evropa je doživela uspon nacionalističkih pokreta i režima koji obećavaju spas kroz potvrđivanje „suvereniteta“. U Mađarskoj i Poljskoj ovi pokreti takođe koriste antikolonijalnu retoriku protiv „stranih sila“ i ometaju bilo kakvo kritičko odnošenje prema kompleksoj ulozi regiona u održavanju globalnih kolonijalnih odnosa.

U okviru vebinara posvećenom pitanju dekolonialnosti Istočne Evrope govoriće Zoltan Gineli (Transperiphery Movement), Ester Kovač (Univerzitet ELTE, Budimpešta), Andrej V. Novak (Univerzitet Adam Mickiewicz) i Veda Popovici, dok će razgovor moderirati Hoze Migel Kalatajud i Magdalena Taube (Berliner Gazette).

Događaju možete pristupiti ovde.

Fejsbuk stranicu vebiniara možete naći ovde.

Ovaj vebinar je poslednji u nizu koji organizauje Transnacionalni institut, a koji prati objavljivanje nove zbirke „East European new left perspectives on the region’s postsocialist transformation“.

Vebinar takođe čini deo projekta „BLACK BOX EAST“ Berliner Gazette.

Ovaj članak se objavljuje u saradnji sa istočnoevropskim levim medijskim platformama ELMO–East Left Media Outlet.

Tekst i slika preuzeti s Mašine.