Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) organizira 14. lipnja 2018. godine (četvrtak), s početkom u 18,00 sati, u ZAGREBU, Trg sv. Marka trg, i RIJECI, Jadranski trg, prosvjed pod nazivom  „ZA dostojanstveni rad i starost - NE radu do 67“.

Prosvjed u Zagrebu počinje okupljanjem ispred Radničkog doma (Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2) odakle povorka u 17 sati kreće prema Markovu trgu.

Poruke Vladi i Hrvatskom saboru:

  • Tražimo pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti – protiv smo bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice.
  • Protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina, jer odgajatelji u njih idu samo kad zaista više ne mogu raditi.
  • Umjesto toga, tražimo ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihovog učinka na zdravlje. Tražimo da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgojitelje.
  • Tražimo da se Državni pedagoški standard napokon počne primjenjivati u svim segmentima, u cijelosti i bez odlaganja.
  • Tražimo izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.
     

Pridružite se prosvjedu SOMK-a!

Iskažite svoju solidarnost, jer svi želimo biti ljudima na radnom mjestu. Ljudima koji pošteno rade svoj posao, ali i ljudima čiji se rad, zdravlje i radnička prava poštuju.

Svatko ima pravo na rad po mjeri čovjeka!