PROGLAS
Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2016. (#zgpride2016)
za obranu izborenih sloboda svih nas:

„Još Hrvatska ni’ propala!“

Pozivamo SVE da se okupimo na 15. Prajdu i učinimo ga najvećim do sada. Vrijeme je da obranimo stečena prava i osobne, građanske slobode svih ljudi u Hrvatskoj. Vrijeme je da zajedničkom borbom svakim danom doprinesemo stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske. Postoji stvarna prijetnja da se brojna postignuća koja smo izborili/e kroz proteklih 15 godina javnog i otvorenog zalaganja za LGBTIQ ljudska prava, obezvrijede ili ponište.

Svaka osoba koja je barem jednom bila na Prajdu pozna onaj neopisivi osjećaj slobode, sreće, hrabrosti i ponosa koji osjećamo dok koračamo u Povorci ponosa. Neka cijelo naše društvo postane uistinu slobodno i sretno! Neka cijelo naše društvo bude kao Prajd!

  • Mi želimo i tražimo slobodu za sve žene – da nastavimo same donositi odluke o svojem tijelu – bez zabrana, bez straha i srama!
  • Mi želimo i tražimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne – da radimo, pišemo, stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola, slobodno od svakog pritiska, cenzure i autocenzure.
  • Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu govora – da svatko o javnim osobama i institucijama može odgovorno i kritički govoriti – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ!
  • Mi želimo i tražimo slobodu za sve trans i rodno varijantne osobe  – da se slobodno možemo kretati kuglom zemaljskom kao i sva druga bića, da samostalno biramo vlastiti spolni i rodni identitet i da samostalno donosimo sve odluke o vlastitom tijelu!
  • Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane – da živimo slobodno, sigurno i sretno – kao da je Prajd svaki dan!
  • Mi želimo i tražimo slobodu za sva hrvatska javna sveučilišta – da budu i ostanu slobodna i autonomna – bez boga i bez gospodara!
  • Mi želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građanki i građana Republike Hrvatske – želimo slobodno, civilno i sekularno društvo – a ne militarističko i klerikalno!
  • Mi želimo i tražimo slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata– želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti – ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama!
  • Mi želimo i tražimo da svi radnici i radnice ove zemlje imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, za kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu!

Prije 15 godina, dok su nas pokušavali ušutkati suzavcem, poslana je jedna jednostavna poruka: nikada više povratak u tišinu! Od danas moramo živjeti tu poruku svakoga dana. Ni milimetra svoje slobode ne damo! Gradimo zajedno društvo u kakvom želimo živjeti! Još nije kasno.

Još Hrvatska nije propala – dok je različitosti, dok je tjelesne autonomije, dok je sekularnosti, dok je antifašizma, dok je slobode!

Prajd je za sve nas – dok nam živo srce bije!