Laureat brojnih prestižnih svjetskih filmskih festivala (IndieLisboa, IFFR, San Sebastian...) igrani film Arabia (r. Affonso Uchoa i João Dumans) dirljivo i angažirano opisuje život radnika na marginama brazilskog društva. Životi siromaštvom pogođenih, potlačenih, radnika koji su toliko pridonijeli brazilskom ekonomskom boomu i prije su bili portretirani u suvremenom filmu, ali jako rijetko sa svježinom, inovativnosti i poštovanjem kakvoga vidimo "Arabiji". Na početku filma upoznajemo mladoga Andrea koji odrasta u blizini aluminijske tvornice u industrijskome gradu Ouro Preto. Nakon nesreće u tvornici, poslan je u kuću poginuloga radnika Christiana u kojoj pronalazi dnevnik koji opisuje posljednjih dvadeset godina života ovoga velikoga radnika koji su polazišna točka samog filma.

Prije projekcije filma Jelena Ostojić o filmu, radničkim pravima i projektu Arhiv radničkih borbi razgovara s Katarinom Jaklin i Josipom Jagićem. Program se realizira u suradnji s Multimedijalnim institutom. 

//INFO: Arábia, r. João Dumans, Affonso Uchoa, Brazil, 97′, drama, engleski podnaslovi//
.................................
Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje prikazujemo Arabiju, bavi se odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.
...................................
Program se realizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Grada Zagreba. 
...................................
Ulaz besplatan. Više informacija 
http://mmcentar.sczg.hr/.