Kao posljednje u nizu tematskih predavanja uz izložbu Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada 17. listopada u 18:30 sati, predavanje Ženska radnička prava i problem revolucionarnog subjekta održat će Ankica Čakardić .

Feminističke su teorije uvelike pridonijele rasvjetljavanju odnosa moći u društvu i važan su segment prakse otpora pritiscima i marginalizacijama.

Žene još uvijek spadaju u paradigmatski primjer podčinjenih i marginaliziranih skupina. U današnjem tzv. društvu znanja nezaposleni su u sličnom položaju podčinjenosti, što se donekle može objasniti feminističkim kritičko-teorijskim aparatom.

Izložba umjetničkih intervencija u stalnom postavu Tehničkog muzeja Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada problematizira odnos tehnike, društva znanja i svijeta rada. Nove okolnosti koje nastaju razvojem tehnologije i u kojima se organizacija rada i poslova mijenja i dalje su unutar patrijarhalne i kapitalističke ekonomije. Feminističke teorije i prakse značajan su alat u težnji za pravednijim društvom.

Predavanje će otvoriti temu socijalnog, ekonomskog i radnog položaja žena u kapitalističkom društvu. Osnovni problem kojim će se pokušati zaokružiti cjelinu predavanja adresira pitanje zašto su žene (historijski) dvostruko opresirane? Bit će riječi o povezivanju historijsko-materijalističke analize položaja žena i pregleda feminističkih praksi otpora koje će nas uputiti u problematiku ženskih radnih i socijalnih prava, u lokalnom i svjetskom kontekstu. Razgovarat će se o patrijarhalnoj i kapitalističkoj političkoj ekonomici, kritici identitarne teorije, problemu revolucionarnog subjekta, AFŽ-u i intersekciji spola i klase.