Large rosa i nika

Rosa Krog Broz i Nika Stiplošek su učenice 6.b razreda Osnovne škole Janka Leskovara u Pregradi. Za sebe kažu da su najbolje prijateljice koje vole snimati podcastove i raditi intervjue, a pokrenule su i web stranicu Novinarski par, na kojoj zajedno pišu tekstove. Zamolili smo ih da za Radnička prava uoči Osmog marta napišu tekst o borbi žena, borbi radnica. "U 21. stoljeću smo, te biste pomislili da sada već žena i njen rad može 'vrijediti' isto kao i muškarac, ali ne. Proći će još neko vrijeme dok žene i muškarci ne budu ravnopravni, ali važno je ne odustati. Borimo se kako bi sljedeće generacije živjele u boljem svijetu, kako bi sve i svi bili ravnopravni", pišu naše najmlađe suradnice.

 

Kao što to svi već znamo, kroz cijelu povijest žene su bile proglašene nesposobnima i manje važnima, žene su bile i još uvijek jesu podcijenjene. U 21. stoljeću smo te biste pomislili da sada već žena i njen rad može “vrijediti” isto kao i muškarac, ali ne. Iako se situacija znatno poboljšala, još uvijek se žene moraju boriti kako bi dobile istu plaću za određeni posao kao i muškarac.

Još uvijek nismo uklonili onaj stereotip po kojemu je žena uvijek slabija, treba velikog, snažnog muškarca da je zaštiti. Nažalost, neki ljudi još uvijek misle da je jedina uloga žene da postane majka, da “služi” svom partneru i da se brine o kućanstvu. Muškarci su uvijek prikazivani snažnima, mudrima i dobrim liderima, a za žene je uvijek bilo suprotno. Problem nastaje kada se takav način razmišljanja prenosi na današnje mlade, usadi im se u mozak prije nego uopće imaju šansu razmisliti o tome, i tako se sve vrti u jedan beskonačan krug.

Kao što smo prije spomenule, žene su kroz povijest uvijek bile podcijenjene i proglašavane nesposobnima, pa ako ste primjerice mislili da je žena mogla nešto izumiti i dobiti zasluge za to, u krivu ste.

Jedan od primjera je Elizabeth Magie Phillips koja je izumila igru Monopoly. Monopoly je prvi puta bio predstavljen od strane braće Parker i Charlesa Darrowa. Elizabeth nije dobila nikakve zasluge za to što je smislila jednu od najomiljenijih društvenih igara.

Prvo električno računalo Elektronički numerički integrator i računalo programiralo je šest žena 1946. godine. Međutim, John Mauchly je dobio sve zasluge za izum koji je zauvijek promijenio svijet.

Moderni grudnjak izumila je Caresse Crosby. No nije dobila nikakve zasluge te je ostala u sjeni zato što je svoj patent prodala Warner Brothers Corset Companyju.

To su samo neki od stotinu primjera. A govorimo samo o izumiteljicama.

Proći će još neko vrijeme dok žene i muškarci ne budu ravnopravni, ali važno je ne odustati. Borimo se kako bi sljedeće generacije živjele u boljem svijetu, kako bi sve i svi bili ravnopravni.

IZBORIMO SE ZA PRAVA ŽENA CIJELOG SVIJETA I BUDIMO RAVNOPRAVNE!

 

Naslovna fotografija: privatna arhiva, Radnička prava
Tekst napisale:

 

Rosa Krog Broz i Nika Stiplošek
    Preporučite članak: