Large brod

 

U Centru za mlade u Slavonskom Brodu, 12. studenoga održan je kružok pod naslovom Aktivizmom mladih do društvenih promjena u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID).

Cilj ovog kružoka bio je ukazati na potencijal aktivizma mladih kada se on usmjeri na bitne društvene probleme, ali i opisati primjere mladih aktivista koji su svojim djelovanjem donijeli promjene na lokalnoj razini.  Također, ovim kružokom dao se uvid u mogućnosti sindikalne edukacije i sindikalnog udruživanja mladih. 

Kružok je otvorila Domenika Benak iz Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu s primjerom organiziranja štrajka kojeg je sa svojim kolegama uspješno provela u studenome 2013. godine. Benak je upoznala prisutne s razlozima koji su ih naveli na pokretanje štrajka. Kao glavni razlog istaknula je prenatrpan raspored koji im je onemogućavao uspješno izvršavanje učeničkih obveza. Naime, učenici Srednje medicinske škole uz svakodnevno slušanje nastave moraju odrađivati i praksu u bolnici, nakon čega im po starom rasporedu nije ostajalo vremena za učenje. Osim toga, pauza između prakse i nastave bila je kratka i primoravala je učenike koji žive izvan grada da provedu to vrijeme hodajući gradom ili u kafićima, što je, s obzirom da se radilo o svakodnevnoj praksi, bio značajan trošak.  Učenici su se na akciju odvažili jer su bili upoznati s primjerom uspješnog štrajka u Srednjoj medicinskoj školi u Puli koji je ishodovao promjenom rasporeda.

Iskustvo pulskih srednjoškolaca pokazalo se kao ključno jer su uz njihovu pomoć slavonski srednjoškolci dobili pomoć odvjetnice iz Pule nakon što je njihova ravnateljica uputila prijetnje slanja socijalne službe djeci koja su ustrajala u štrajku. Benak je istaknula kako su za organizaciju štrajka bile  bitne sloga i solidarnost među učenicima, koje su dovele do novog rasporeda. Iako je među učenicima stupanj podrške bio izrazito visok, isto se ne bi moglo reći i za određeni broj profesora, koji nisu stali na stranu učenika. Međutim, podršku su učenici dobili od različitih pojedinaca i udruga, među kojima treba istaknuti Mateja Šišmanovića iz udruge Inspire, koji je pružio potrebne informacije oko tehničkog aspekta organizacije štrajka, kao i od udruge BRID. Prekretnica u razvoju štrajka bio je poziv na razgovor sa županom i pročelnikom za srednjoškolsko obrazovanje u Slavonskom Brodu, a potom su uslijedili razgovori na sjednici škole i s Aktivom, skupom svih medicinskih sestara i tehničara koji vode stručnu praksu. Učenici su obustavili štrajk nakon što su dobili obećanje da će novi raspored nastupiti na snagu 1. siječnja, što se i dogodilo. Za kraj, Benak je istaknula važnost ovog štrajka govoreći kako on nije samo pružio novi raspored, već je učenicima dokazao da oni doista mogu napraviti promjenu i da imaju mogućnost oblikovati obrazovni sustav, koji nažalost ne ide uvijek na ruku onima za koje je stvoren. 

Uvid u aktivističko djelovanje kroz studentsku udruge dali su Daniel Gardijan i Ana Ćuća koji su predstavili rad Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti. Osnivanje Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti proizašlo je iz ideje koja je nastala kao posljedica studentske blokade 2009. godine, ali je ona realizirana tek 2013. godine. Od tada je Klub usmjeren na promicanje studentskih interesa i prava, ali i na ukazivanje na šire društvene probleme. Gardijan je istaknuo kako je glavna uloga Kluba da informira studente i širu populaciju, i da kroz svoje tribine i druge aktivnosti izravno djeluje na mlade, koji su nositelji društvenih promjena. Na tragu toga, Gardijan i Ćuća su govorili o važnosti uključivanja širokog spektra tema u aktivnosti Kluba, uključujući radnička prava i pitanja vezana uz aktualnu izbjegličku krizu.  Sukladno tome, Ćuća je predstavila program Kluba, koji je u jeku izbjegličke krize usmjeren na informiranje studenata o važnosti humanitarnog odgovora na istu. Klub je uspješno organizirao tribinu u suradnji sa Centrom za mirovne studije i CEDIM-om, te kao dio Inicijative ''Dobrodošli'' aktivno radi na promicanju solidarnosti koja je prijeko potrebna u ovim teškim trenucima za mnogobrojne ljude. Također, Klub je i dio inicijative ''Zaustavimo TTIP'' te će svoje buduće djelovanje usmjeriti na informiranje populacije o potonjem, ali i o radničkim pravima i sindikalizmu, zajedno s udrugom BRID. Ćuća je istaknula kako je bitno informirati studente o radničkim pravima i sindikatima jer će se oni sami za nekoliko godina naći na tržištu rada, kada će im znanje o različitim oblicima radnih odnosa i mogućnostima sindikalne zaštite biti izuzetno korisno. 

Posljednji primjer aktivističkog djelovanja mladih predstavio je Jakov Rakić iz kutinske udruge mladih KOMA (Kutinska Organizacija Mladih). Rakić je prisutnima predstavio projekt udruge čiji je fokus bio usmjeren na integraciju tražitelja azila u lokalno društvo. Projekt je okupio ljude iz različitih zemalja, a kroz razne radionice dotaknute su važnosti poštivanja različitosti, osnivanje novih partnerstava unutar zemalja članica EU, ohrabrivanje tolerancije i posljednje, ali ne najmanje važno, formiranje interkulturalnih suradnji. Upravo ovakvim, ali i mnogim drugim projektima, udruga KOMA povezuje tražitelje azila na području Kutine sa lokalnim stanovništvom, i na taj način promovira prihvaćanje kulturoloških razlika.

Također, udruga KOMA uspješno je organizirala događaj ''KUFER – Kutina je fer!'', kojim su među prvima solidarno i human(itarn)o odgovorili na izbjegličku krizu. Upravo je ova manifestacija uspješno upozorila javnost na goruće probleme s kojima se susreću izbjeglice, te je to rezultiralo velikom podrškom kako sa strane javnih osoba, tako i organizacija civilnog društva, ali i kutinskog stanovništva koje se iznova pokazalo solidarno s izbjeglicama i tražiteljima azila. Rakić je također istaknuo činjenicu kako je prostor udruge KOMA od velike važnosti za kutinsku mladež, jer to je mjesto gdje nastaju mnoge ideje i planovi za mnogobrojne koncerte, projekte i događanja, a što im omogućuje da aktivno rade i na programima koji uključuju tražitelje azila. Nažalost, izgledno je kako će ova udruga uskoro ostati bez prostora jer su trenutno smješteni u zgradi koja je pred rušenjem, a Rakić je ovim putem apelirao na nužnost pronalaska novog prostora. Također, u svom izlaganju dotaknuo se i uloge Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) u Kutini, koji je od velikog značaja za lokalnu zajednicu, kako u borbi za radnička prava, tako i u borbi za sveukupni društveni boljitak, a u njima  kutinska mladež koja je dio udruge KOMA često može naći podršku. 

U sklopu rasprave, moderatorica Iva Ivšić zajedno s Benak istaknula je kako je bitno provesti edukaciju o sindikatima te sindikalnom i radničkom organiziranju u srednjim školama, uključujući i Srednju medicinsku školu u Slavonskom Brodu, jer velik dio srednjoškolaca pri završetku strukovnih škola izlazi na tržište rada bez adekvatnog znanja o ulozi i važnosti postojanja sindikata. Sukladno tome, Vesna Jurković iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara najavila je u suradnji s učenicima i učenicama provođenje edukacije o sindikatima u završnim razredima Srednje medicinske škole. Također, prilika za educiranje šireg broja učenika uviđa se i u sklopu građanskog odgoja, unutar kojeg bi se kroz nekoliko sati mogao predstaviti značaj poznavanja radničkih prava i postojanja sindikata. S važnošću provođenja sindikalne edukacije u školama složili su se i drugi sudionici kružoka iz reda sindikata, Mijat Stanić (Nezavisni cestarski sindikat), Antun Štivić (Sindikat metalaca Hrvatske – Đuro Đaković) i Darko Maras (Nezavisni sindikat – Socijalna pravda).

Kao zaključak kružoka nametnula se važnost uključivanja sindikata i civilnih udruga u deliberacijsku mrežu te nužnost organiziranja edukacijskih programa o sindikatima i sindikalnom udruživanju mladih – jer je to jedini način kojim će se povećati svijest o važnosti radničkih prava.


Tekst napisali:

DB, AĆ
    Preporučite članak: