Large radnice biograd

U Biogradu na Moru najavljeno je isključenje devet radnica s rada s ciljem još jednog pokušaja „lomljenja“ štrajka. Pred vrtić je poslana policija. Gradonačelnik tvrdi da je zakon nezakonit. Tako bi ukratko mogli opisati teškoće s kojima se radnice i članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture susreću dok se bore za svoja radnička prava i plaće u skladu sa zakonom.

Iz SOMK-a pojašnjavaju da sukladno Zakonu o radu, poslodavac ima pravo isključiti s rada manje od polovice zaposlenih radnika, neovisno o tome što su isti u štrajku, uz uvjet da je prošlo osam dana od početka štrajka, te im je dužan plaćati samo doprinose. Ovu najavu u sindikatu vide kao još jedan u nizu pokušaja „lomljenja“ štrajka u Biogradu, koji je pokrenut zbog odbijanja gradonačelnika Ivana Kneza za sudjelovanjem u kolektivnim pregovorima.

Iako je isključenje radnika omogućeno zakonom, u SOMK-u smatraju da takav postupak nije moralan i da posebno pokazuje "koliko je gradonačelniku svejedno kako će biti organiziran rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Biogradu i u kakvim uvjetima će odrastati djeca u Biogradu."

Nakon najave štrajka na radnice se na različite načine vršio pritisak, zbog čega su dvije radnice završile na bolovanju. Otkako je počeo štrajk, na ulazu u dječji vrtić su stavljeni zaštitari, a prvi dan predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku. Njih 19 je zatvoreno u malenu prostoriju od 28m2, bez dovoljno mjesta za sjedenje te im je zabranjen pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

Dok su na izlazu iz vrtića radnice dočekali novinari, dočekala ih je policija, koja je došla na poziv vd ravnateljice. "Nije jasno zašto je vd ravnateljica pozvala policiju ispred vrtića, osim što je moguće da se radi o još jednom pokušaju poslodavca da zastraši radnice u štrajku, koje se već sada nalaze u psihički izuzetno teškom stanju. Prema riječima jedne od njih, Biograd je grad iz pakla", ističe SOMK u priopćenju.

Istovremeno, gradonačelnik tvrdi da su Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, članak 51., prema kojem visina plaća u dječjim vrtićima mora biti najmanje jednaka plaćama zaposlenih u osnovnim školama, te Uredba, koju je Vlada RH donijela početkom ožujka 2024. godine, nezakoniti. Dodatno navodi niz neistina o tome kako radnice godinama primaju božićnicu i uskrsnicu, iako su je primile samo jednom, da dobivaju trinaestu plaću, iako ju nisu nikad primile. Trošak za prehranu su primile tek u travnju, nakon što su slučajno saznale da se zaposlenicima u gradskoj upravi isplaćuje od početka godine te su i zbog toga bile primorane izvršiti pritisak.

Da slučaj bude još bizarniji, gradonačelnik se potrudio najavom privatizacije jedinog javnog vrtića u Biogradu na Moru, jer tvrdi da je to jedini način da se riješe problemi s radnicima. S obzirom na sve navedeno, Sindikat će u narednim danima organizirati dodatne akcije kako bismo zaštitili radnice od neviđenog pritiska te se izborili za prava koja im pripadaju. Ovim putem pozivamo javnost, političke stranke, organizacije i udruge da podrže radnice u štrajku, te zahtijevamo od Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, koji su donijeli Zakone koji njihovi predstavnici na terenu ne poštuju, da hitno reagiraju i prekinu ovu agoniju, poručili su iz SOMK-a.

Za komentar smo tražili i prozvanog gradonačelnika Kneza. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani,

Nastavno na Vaš dopis od 22. svibnja moram Vas obavijestiti da je moje stajalište na situaciju u vrtiću sljedeće: "Neka se svatko drži svojih zahtjeva." Za većinu pitanja koje ste postavili molim Vas da se obratite ravnateljici Dječjeg vrtića koja je nadležna za ista. Molim Vas potvrdu primitka maila."

Foto: SOMK

Zoran Pehar
    Preporučite članak: