Large 25159886066 0ec5ee0dbf z

Sindikalne središnjice i sindikati u Indiji 8. siječnja započeli su dvodnevni štrajk usmjeren protiv reformi i politika vlade predvođene premijerom Modijem. Sindikati upozoravaju da vladajuća stranka, nacionalistička Indijska narodna stranka (Bharatiya Janata Party), već godinama implementira fiskalne mjere koje radnicima onemogućavaju zadovoljavanje najosnovnijih životnih potreba, zbog čega je i došlo do generalnog štrajka.

Prilikom najave štrajka, sindikalni predstavnici napomenuli su da “vladina politika masovne privatizacije strateške infrastrukture poput elektroprivrede, javnih komunalnih poduzeća, luka, zračnih luka, telekomunikacija, financijskog sektora itd. te omogućavanje ulaska stranih ulagača u željezničku infrastrukturu i obrambenu proizvodnju, sve više liči na pljačku javne imovine i resursa, a rezultira uništavanjem ekonomske baze zemlje”.

Industrijske akcije organiziralo je 10 sindikalnih središnjica, a podržali su ih sindikati iz širokog spektra djelatnosti, uključujući sektore rudarstva, prometa, metalske i nemetalske djelatnosti, obrazovanja, zdravstva i javne uprave, ali i radnice i radnici u neformalnim radnim odnosima. Štrajk je naišao i na podršku agrarnog sektora pa se očekuje da će u akcijama sudjelovati oko 200 milijuna ljudi - što znači da se u većini zemlje očekuje ozbiljne zastoje u svakodnevnim aktivnostima.

Izvještaji s terena pokazuju kako je mobilizacija za sada uspješna i da se u akcije uključio značajan broj radnika. Na primjer, u saveznoj državi Kerali štrajk je blokirao javni i željeznički prijevoz, a ne rade ni škole. Željeznički promet zaustavljen je i u Zapadnom Bengalu, gdje je došlo i do sukoba između štrajkača i policije.

 

 

Autorica teksta: Ana Vračar

Izvor naslovne fotografije: Flickr

Ana Vračar


    Preporučite članak: