Large cistoca zadar

Zadarska gradska uprava otezala je s početkom kolektivnih pregovora i potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora za radnike zadarske Čistoće. Kada se više od polovica radnika izjasnila kako su spremni za štrajk, naglo su se u Gradu Zadru ubrzali i sjeli za pregovarački stol. Rezultat? Radnicima na poslovima pometača i transportnim radnicima plaće će u prosjeku biti oko 220 eura veće, a vozačima od oko 230 do oko 280 eura.

Još u ožujku na skupu radnika, na kojem je bio i gradonačelnik Zdenko Dukić kao predstavnik vlasnika, iznesen je zahtjev za povećanjem plaća. Kako se nikako nije kretalo prema pregovorima, radnici okupljeni u Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) izjasnili su se za štrajk, te je pokrenut postupak mirenja pred Gospodarsko-socijalnim vijećem koji je urodio plodom.

U razgovoru za SSKH, sindikalni povjerenik u Čistoći Zadar Denis Zekanović, koji radi kao vozač, istaknuo je kako je ovo tek početak i da će se nastaviti boriti za radnike te da će njegovi kolege povjerenici zajedno s njim dati sve što mogu u budućim sindikalnim akcijama, kako bi riješili i druge probleme i konstantno radili na poboljšanju prava radnika.

Sindikat je izborio povećanje plaće od 30 posto za radnike u operativi i 10 posto za ostale. Zekanović se osvrnuo i na činjenicu da radnici koji nisu u operativi na početku nisu pokazali preveliki interes za sindikalno djelovanje. "Ostali su nezadovoljni jer misle da su i oni zaslužili isto povećanje kao i mi u operativi, a ne samo 10 posto. Radnici u operativi na poslovima pometača imaju najmanje plaće, odnosno primaju minimalac. Prilikom akcija koje su prethodile ovome svemu, a to su skup svih zaposlenika Čistoće Zadar u hotelu Kolovare nitko osim nas iz operative nije došao na taj skup i time su nam poslali poruku da nisu uz nas.

Također samo par njih je stavilo potpis o izjašnjavanju za štrajk. Mislili su da se i ja kao moji prethodnici borim samo za sebe i da gledam sebe i svoje interese te da mi mjesto glavnog sindikalnog povjerenik služi samo za osobnu promociju, odnosno da ću samo sjediti i uzeti ponuđeno od poslodavca i ništa ne raditi. Sad kad su vidjeli da nije tako i da igram pošteno i pravedno i da pregovori idu u dobrom smjeru onda su se pobunili.

Nadam se da će shvatiti važnost članstva u sindikatu i kolektivnog pregovaranja te da ćemo uskoro svi zajedno biti ujedinjeni u borbi za ostvarivanje naših prava i boljih, dostojanstvenih uvjeta rada. Ne želim dijeliti firmu, na ove i one radnike, želim da djelujemo zajedno i da svi razmišljamo o boljitku svih nas", pojašnjava Zekanović i dodaje: "Ne borite se protiv nikoga, nego za sebe. Bitno je da se izaberu pošteni i čestit ljudi u sindikalno povjereništvo i da svojim primjerima, trudom, poštenjem i pravednošću pokažu ljudima da se bore za njih i za sebe i da samo svi zajedno mogu doći do pozitivnih rezultata. Samo sindikalno organizirani radnici mogu se izboriti za veće plaće i bolje radne uvjete."

Zoran Pehar
    Preporučite članak: