Large trnjanski kresovi gore

Na 33. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba usvojen je zaključak da se Nagrada Grada Zagreba ove godine dodijeli i Mreži antifašistkinja Zagreb! Čestitamo našim drugaricama i drugarima i za sljedeći tjedan vam najavljujemo priču o Društvenom domu u Hatzovoj iz koje djeluje MAZ.

Odluka je donesena jednoglasno, ali samo zato što je većina gradske oporbe u trenutku glasanja gledala prelet novih borbenih aviona. 

U obrazloženju Zaključka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba stoji da je MAZ osnovana 2007. godine s ciljem okupljanja i umrežavanja antifašistički orijentiranih građana, osobito mladih, koji bi radili na širenju antifašističkih vrijednosti i borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije surađujući pritom sa srodnim organizacijama.

Njezina misija temelji se na okupljanju i organiziranju, primarno, mladih antifašistkinja i antifašista te antifašistički opredijeljenih osoba na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije s ciljem očuvanja, njegovanja i promicanja antifašističkih tradicija i vrijednosti.

Godine 2015. Mreža antifašistkinja Zagreba započela je obnovu tradicije održavanja Trnjanskih kresova na lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u grad, na sjevernoj obali Save.

Trnjanski kresovi imaju, istodobno, komemorativnu ulogu posvećenu konkretnom povijesnom događaju i ulogu organiziranja u zajednici radeći na suzbijanju rasne, spolne, rodne i druge diskriminacije. Te se aktivnosti održavaju u sklopu Trnjanskih kresova te ih uglavnom provode partnerske organizacije, skrećući pozornost na zajedničke uzroke različitih vrsta diskriminacije.

Još jednom čestitamo MAZ-u i vidimo se svi na Trnjanskim kresovima 4.5.2024. godine!

Zoran Pehar
    Preporučite članak: