Large poruka olympu

Prenosimo priopćenje za medije Novog sindikata.

 

Više od 70 bivših radnica Orljave okupilo se jučer ispred Orljavinog dućana u Požegi. Okupljanje je dio dogovora s prosinačkog okupljanja u organizaciji Novog sindikata, koji je ujedno bio i početak međunarodne kampanje za otpremnine 172 radnice.

Podsjetimo, kampanju je započeo Novi sindikat u suradnji s međunarodnom organizacijom Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji. Na okupljanju u prosincu obavijestili smo javnost da aktivisti CCC-a iz Njemačke započinju kampanju usmjerenu prema njemačkom brendu Olymp.

Radnice Orljave proizvodile su ekskluzivne košulje za Olymp više od 50 godina. Olymp je čak 2019. s ponosom proslavio 50. godišnjicu suradnje, a samo godinu dana poslije, s početkom pandemije koronavirusa, počeli su otkazivati narudžbe dok nisu u potpunosti odustali od proizvodnje.

Orljavu je to odvelo u stečaj, a u srpnju prošle godine 172 radnice dobile su otkaz. Par mjeseci prije stotinjak radnica koje su imale ugovore na određeno nije dobilo produženje ugovora.

Aktivisti Clean Clothes kampanje u prosincu su organizirali akcije solidarnosti ispred Olympovih dućana u Dortmundu, Hannoveru, Bielefeldu, Dresdenu i Berlinu. Primjenjujući taktiku „Prozovi i osramoti“ poručili su: „Kako Olymp zahvaljuje za 50 godina suradnje? S otpuštanjima! Otpremnine za radnice Orljave odmah!“, zatim „50 godina minimalca, a sada 'doviđenja'? Sram te bilo, Olympe!“ i „Luksuzne košulje i siromašne plaće? Neće moći!“

Kampanja se nastavlja, pa su radnice Orljave jučer poslale poruke Olympu. Neke od njih su:  „Ja sam bivša radnica Orljave. Želim da Olymp usmjeri svoja sredstva u naše otpremnine, jer smo ostale bez posla i nemamo sredstava za život.“ i „Ja sam bivša radnica Orljave. Tvornica je proizvodila za Olymp više od 50 godina, dok nisu bezobrazno otišli i ostavili nas na cjedilu. Zato zaslužujemo da nam plate otpremnine.“

Od danas se u kampanju uključuju sve organizacije Clean Clothes kampanje, kao i više od 250 organizacija potpisnica kampanje #PayYourWorkers (Plati svoje radnike), usmjerene prema svim modnim brendovima koji su pod izlikom pandemije otpustili radnike i ostali im dužni plaće ili otpremnine. Oni će poruke radnica Orljave proširiti na društvenim mrežama i uputiti ih Olympu.

Svaka radnica Orljave ima pravo otpremninu u iznosu 8 bruto plaća, od kojih tri otpremnine plaća Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Uz Olymp, kao drugi izvor financiranja vidimo državu – neodgovornog vlasnika Orljave u liku i djelu Vlade RH i ministra Horvata. Smatramo da su Vlada RH kao vlasnik i Olymp kao najveći i ekskluzivni Orljavin kupac odgovorni za situaciju u kojoj se našla Orljava i njezine radnice, stoga od njih tražimo da radnicama isplate preostalih 5 plaća, kako bi dobile pune otpremnine.

O situaciji u Orljavi obavijestili smo i gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića, Gradsko vijeće i predsjednika Mateja Begića, županicu Antoniju Jozić i Županijsku skupštinu Požeško-slavonske županije, odnosno predsjednika Vinka Kasanu. Uputili smo im molbu za sastankom i iznijeli im naše zahtjeve: tražimo od lokalne i regionalne (područne samouprave) da osigura potporu radnicama kroz osiguranje radnih mjesta, npr. zapošljavanjem u projektima poput projekta Zaželi ili kroz neke druge mjere, da radnicama omogući prekvalifikaciju ili financira dodatnu edukaciju i da im osigura jednokratnu novčanu pomoć.

Na našu molbu odgovorio je gradonačelnik Požege, s kojim se sastajemo 4. veljače u 9 sati.

Kampanja za otpremnine i dalje se nastavlja – s radnicama se nalazimo i idući mjesec (ili ranije ako na naše zahtjeve ne bude odgovoreno) ispred Orljavinog dućana.

Vlada RH i Olymp trebaju naći sredstva za preostalih 5 plaća, kako bi 172 radnice dobile pune otpremnine!

Izvor naslovne fotografije: Novi sindikat

Novi sindikat
    Preporučite članak: