Large img 9956

 

Od 29. decembra 2015. godine u Republici Srpskoj je na snazi novi Zakon o radu, koji je donesen po hitnoj proceduri uprkos protivljenju Saveza sindikata, radnika, radnica i organizacija civilnog društva. Glasanju o novom Zakonu o radu nisu prisustvovali poslanici i poslanice opozicije koji su skupštinsku salu napustili prije razmatranja zakona.

Kakva je borba potrebna za radnička prava, vidjelo se na petočasovnim protestima 28. decembra u Banjaluci, organizovanim protiv donošenja ovog Zakona. Protest je počeo okupljanjem ispred zgrade Sindikata, odakle su radnici i radnice noseći transparente na kojima je pisalo: „Ne novom zakonu o radu!“, „Hoćemo zarađeno“, „Naš je svaki radnik protiv, samo vi lopovi imate motiv“, „Bez naših leđa nema vašeg kapitala! Platite naš rad!“, „Pridružite nam se sad ili ćutite zauvijek“, „Mi smo radnici, a ne robovi!“, „Radnicima plate, lopovima zatvor!“ predvođeni predsjednicom Saveza sindikata Rankom Mišić, krenuli ka Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ispred Narodne skupštine Republike Srpske na svakih pedeset metara stajao je po jedan policajac, a broj policije, kojima se kasnije priključila specijalna jedinica, se povećavo sa dolaskom protestne kolone. Na krovovima zgrada u blizini Narodne skupštine bili su postavljeni snajperisti, pod izgovorom da štite bezbjednost poslanika. Ovakav čin u kome policija štiti „narodne“ poslanike od naroda koji protestvuje za svoja osnovna ljudska prava, pokazao je svima nama da je državni aparat u rukama vladajuće klase.

Radnici i radnice su se kod Narodnog pozorišta, koje se nalazi prekoputa Skupštine, razdvojili u dvije kolone. Cilj im je bio da naprave prsten oko Narodne skupštine i time onemoguće  izlaz poslanicima i poslanicama u skupštinu.

Predsjednica Sindikata i radnici su zamolili policiju da ih puste do ulaza u Skupštinu, jer ne krše entitetski Zakon o javnom okupljanju u Republici Srpskoj koji zabranjuje bilo kakve proteste i okupljanja 50 metara ispred institucija. Nakon što je policija odbila, počelo je naguravanje radnika i policije u kome su radnici probili prvi kordon policije i krenuli ka ulazu u Skupštinu.

Specijalne jedinice policije RS-a su već bile raspoređene ispred ulaza u Skupštinu i u stanju pripravnosti. Predsjednica Sindikata, zajedno sa grupom radnika zamolila je policiju da je puste u Skupštinu da razgovara sa premijerkom, na šta je dobila odgovor da sačeka. Mišićeva je poručila da Sindikat od Vlade RS traži da hitno povuče tačku o donošenju novog Zakona o radu i da zakaže sjednicu Vlade na kojoj će prisustvovati predstavnici Sindikata. Rekla je da će sindikalci i radnici koji su došli na proteste ostati dok ne dobiju odgovor, a ukoliko Vlada ne pristane na njihove zahtjeve, ući će u zgradu Skupštine. Sjednica Skupštine koja je trebala da počne u 15 sati je odgođena.

Nakon što je Vlada odbila zahtjeve Sindikata, radnici su zajedno sa Mišićevom još jednom pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu Skupštine, i pri tome je došlo i do naguravanja sa pripadnicima specijalne policije, a nekoliko njih  je povrijeđeno.

Okupljenima ispred Narodne skupštine obratio se Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, i rekao predsjednici Sindikata da kao organizatorica protesta snosi odgovornost i da ne poziva ljude na nasilje. Nakon razgovora sa ministrom, Mišićeva se povukla.

Skupštinsko zasjedanje je obilježilo niz pauza. Predsjednici Sindikata je omogućeno da uđe u Skupštinu i obrati se poslanicima. Njen govor u Narodnoj skupštini, u kome je pozvala poslanike da ne glasaju o Zakonu, prekida potpredsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić, te je upozorava da će biti izbačena ako nastavi izlaganje.

Nakon što je odbila poslušati Stevandića, predsjednicu Sindikata je obezbjeđenje na najbrutalniji način izbacilo iz Skupštine.Poslije brutalnog izbacivanja iz skupštinske sale, Mišićeva je zajedno sa predsjednicima granskih sindikata pozvala okupljene demonstrante da se raziđu.

Bahatost i nasilje nad Rankom Mišić koju su pokazali poslanici NSRS, izabrani od strane radnika, radnica, građana i građanki RS, jasan je pokazatelj njihovog svakodnevnog stava koji iskazuju prema nama, čija prava treba da zastupaju.

Svjesni ili nesvjesni svoje političke odgovornosti, vidjeli smo šta se sve može desiti ako se ode korak dalje od predviđenog scenarija.

Ono što je izjavila predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, da su radnici i radnice rušitelji i rušiteljice institucija RS, očekivana je i već izlizana reakcija vlasti na svako iskazivanje nezadovoljstva u Republici Srpskoj.

Na sjednici Saveza sindikata Republike Srpske, koja je održana dan poslije protesta, odlučeno je da će se obratiti predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, i zahtjevati da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o radu koji je protiv volje radnika.

Sindikat će tražiti i ocjenu ustavnosti procedure donošenja Zakona o radu, jer smatraju kako je prekršena procedura pri donošenju Zakona.

Narodna skupština Republike Srpske je takođe po hitnom postupku usvojila i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, uz amandmane Koalicije „Domovina“.

Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uređena je nadležnost, djelokrug i osnove organizacije i rukovođenja u MUP-u, policijski i drugi poslovi iz nadležnosti ministarstva, kako je i navedeno na sjednici. Ovim zakonom uređena su i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u ministarstvu, kontrola i javnost rada ministarstva. Ovim zakonom policija više ne odgovara samo MUP-u, nego se deo odgovornosti prenosi i na predsednika entiteta.


Izvor naslovne fotografije: Oštra Nula

Oštra Nula iz Banja Luke
    Preporučite članak: