Large snimka zaslona 2023 12 07 155456

Desete godine zaredom, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju održala je Žensku sindikalnu školu, edukativni program za radnice, sindikalistkinje i aktivistkinje. Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) održala je još jednu Žensku sindikalnu školu. Ženska sindikalna škola program je koji se u kontinuitetu održava od 2014., a ove je godine organiziran i proveden u dvije sesije, 4. i 5. studenog te 2. i 3. prosinca, u Stubičkim Toplicama. 

Cilj održavanja Ženske sindikalne škole je učvrstiti veze između radnica, sindikalistkinja i aktivistkinja, kako bi se u budućnosti zajedno aktivirale u pokretima za zaštitu radničkih i socijalnih prava. Pritom se poseban naglasak stavlja na konkretne primjere sindikalnog i drugog terenskog rada koji uključuje ili se odnosi na iskustva žena, kako bi se iz već proživljenih iskustava mogli pronaći modeli koji su primjenjivi u drugim slučajevima.

Kao i dosad, program Škole sastojalo se od više predavanja, radionica i rasprava, a pritom je ove godine poseban naglasak stavljen na nasilje koje je usmjereno protiv žena, diskriminaciju na radnom mjestu, slabljenje uloge socijalne države te metode i alati sindikalnog organiziranja. Kroz dvije sesije, dvadesetak polaznica Škole bavilo se temama poput feminizma i općeg položaja žena u suvremenom hrvatskom društvu, problemom rodno uvjetovanog nasilja i mobbinga, sindikalnog organiziranja, praktične primjene alata za sindikalno organiziranje i drugim.
Naslovna fotografija: Privatna arhiva/Radnička prava

Tekst napisalo:

uredništvo
    Preporučite članak: