Large nova solidarnost

 

Predrag Sekulić, bivši predsjednik radničkog vijeća Ine koji je 5. listopada ove godine podnio ostavku na ovo mjesto, u obrazloženju svog poteza naglasio je: „Smatram da danas u Ini nema prave sindikalne borbe, nego nam sindikati služe isključivo za kolektivno pregovaranje, a to ne smije biti jedina uloga sindikata. Radničko vijeće u ovakvim zakonskim okvirima, nema gotovo nikakvu snagu. Sramotno je to što se događa sa našom Inom već godinama, a mi to šutke promatramo. Nedemokratičnost sindikata, te gotovo autokratsko vođenje sindikalnih vođa, onemogućuje da se čuje glas radnika. Uglavnom se sve svodi na mišljenje čelnika, mada kroz različita tijela sindikata, to ne izgleda tako (ili se bar tako želi prikazati). Najnoviji događaji oko maloprodaje, loš sporazum, te uvredljivi ponuđeni ugovori, vode Inu u potpuni krah. Morali smo i mogli vjerujem bolje od ovoga. U budućnosti će se isti model primijeniti i na druge dijelove Ine, rafinerije u Sisku i u Rijeci i završiti će neprijateljskim preuzimanje Ine u korist Mola. Svakodnevna otpuštanja, organizacijske promjene sa gotovo jedinom svrhom proglašavanja viška radnika, gubljenje tržišta, smanjenje proizvodnje, te prerade, (najnoviji primjer; novih 90 otkaza u rafineriji Rijeka), a sve zbog lakomosti pojedinih menadžerskih struktura, a isto tako i šutnje nas sindikalista.“

Mjesec dana nakon Sekulićeve ostavke te nakon isključenja iz članstva glavnog povjerenika INAŠ-a za Rafineriju nafte Sisak Merlina Korena, sindikalna grupa Rafinerije koja djeluje u sastavu sindikata INAŠ donijela je jednoglasnu odluku o ostavkama na svoja mjesta u INAŠ-u uz priopćenje: „Svi povjerenici sindikalne grupe RNS jednoglasno daju ostavku na svoje dužnosti u Sindikatu Inaš. Nezadovoljni događanjima u proteklom razdoblju, kao i nezadovoljavajućim odgovorom od strane sindikata Inaš, te nepovlačenjem odluke o opozivu Izvršnog povjerenika Predraga Sekulića, kao i izbacivanje iz sindikata Glavnog povjerenika za RNS Merlina Korena, ovim činom stajemo u zaštitu digniteta i proteklog predanog rada u sindikatu naših predstavnika. Posebice smatramo apsurdnim izjave kako su Predrag i Merlino uskogrudno štitili interese Rafinerije u Sisku, kada znamo da su i svojim radom u Stožeru za obranu RNS i očuvanje radnih mjesta, uvijek naglašavali važnost svakog segmenta Ine kao vertikalno integrirane hrvatske nacionalne naftne kompanije, neizostavno spominjući i maloprodaju i istraživanje i proizvodnju, kao i obje rafinerije“. 

Sekulić, Koren i drugi nekadašnji povjerenici INAŠ-a nakon svojih ostavki nisu odustali od borbe za radnička prava i očuvanje Ine te su pokrenuli inicijativu za pokretanje novog sindikata, čiji će cilj biti zaštita prava svih zaposlenih u Ini, a naposljetku i njihovo ujedinjavanje unatoč fragmentiranosti sindikalne scene unutar firme te konstantnim nastojanjima od strane različitih grupa da radničku borbu oslabe. Iz tog razloga, u utorak 10. studenog u Sisku je održana osnivačka skupština sindikata Nova solidarnost. U uvodnom govoru Predrag Sekulić je naglasio kako se jedan od glavnih razloga za osnivanje novog sindikata sastoji u tome da su sindikati u Ini autokratski vođeni i da su se, nakon nedavnih događaja, jasno pokazali kao žuti sindikati. Dodao je kako će jedan od kamena temeljaca sindikata Nova solidarnost biti veća participacija radnika u radu sindikata i veća moć odlučivanja baze. Ovakav model demokratizacije sindikalne strukture, kazali su osnivači Nove solidarnosti, omogućit će sindikatu stabilniji rad, otvoriti mogućnost svim zainteresiranim članovima da se uključe u rad sindikata i sindikalne edukacije, ali će i otežati zapadanje u neke od najučestalijih problema sindikata u Hrvatskoj. Ta je opaska prvenstveno bila usmjerena na neuobičajenu dugovječnost mnogih ovdašnjih sindikalnih čelnika, koji se na ključnim funkcijama zadržavaju desecima godina te time otežavaju uključivanje novih kadrova u rad sindikata na toj razini. Kako bi se to izbjeglo, u statut sindikata Nova solidarnost uključena je odredba koja ograničava vršenje funkcije predsjednika na dva četverogodišnja mandata za svakog pojedinca, kao i odredbe koje će omogućiti veću transparentnost rada sindikata prema članovima, ali i prema ostatku zajednice. Nadalje, kroz mobilizaciju članova na stalnoj bazi, a ne samo u ekstremnim situacijama, Nova solidarnost zadržat će svoju akcijsku spremnost na višoj razini nego li je to slučaj u ostalim sindikatima.

Govoreći o događajima i procesima koji su doveli do pokretanja novog sindikata, Sekulić je također naglasio pomoć drugih sindikata i udruga pri osnivanju Nove solidarnosti, tj. TEHNOS-a, Regionalnog industrijskog sindikata, Novog sindikata, udruge BRID i Udruge branitelja domovinskog rata „INA-Sisak“. Povezivanje i suradnja na tom tragu ključni su za uspjeh u sindikalnom radu, istaknuo je Sekulić. Iz tog razloga, jedan od ciljeva Nove solidarnosti bit će djelovanje na postojeće sindikate u Ini, ali i na radnike koji nisu sindikalno organizirani, ne bi li se na taj način napravio korak naprijed u ujedinjavanju radništva prvo na razini ove nacionalne naftne kompanije, a kasnije isto ponovilo na široj skali.

Na mjesto predsjednika sindikata izglasan je Predrag Sekulić, Merlino Koren je izglasan na mjesto predsjednika skupštine, za glavnu tajnicu sindikata Nova solidarnost izabrana je Željka Vrbaslija, dok su Igor Pešun, Siniša Krković, Krešimir Marjaković, Mario Kovačev, Ivan Plazanić, Danijela Danilović i Davor Rosandić imenovani na poziciju članova izvršnog odbora. Izglasani članovi izvršnih tijela funkcije će tehnički obnašati do prve izborne skupštine sindikata, koja bi se trebala održati u idućih nekoliko tjedana, nakon što sindikat bude i službeno registriran pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Među prvim temama koje Nova solidarnost planira adresirati jesu nepovoljne promjene ugovora o radu u maloprodaji.


Vijest napisali:

Ana Vračar, Bojan Nonković. Zoran Veselinović
    Preporučite članak: