Large 800px front banner of the  wir haben es satt   demonstration 2019 02

 

Njemački poljoprivrednici prosvjeduju protiv restriktivnih propisa koji koriste velikom agrobiznisu, vjeruju da će nova ograničenja na upotrebu gnojiva i insekticida pogoršati stanje malih poljoprivrednika u zemlji.

18. siječnja, u subotu, deseci tisuća ljudi marširali su njemačkim gradovima, protestirajući protiv vladinih restriktivnih propisa u agrarnom sektoru i prešutne potpore velikim poljoprivrednom aglomeratima. Kao dio prosvjeda, samo je u Berlinu marširalo više od 25.000 ljudi. Također, mnogi prosvjednici su na marševe organizirane u drugim gradovima došli s traktorima. Glavna parola protesta je „Wir haben es satt!“ ili “Dosta nam je!”.

Prosvjednici tvrde da je vlada uvela nove propise, uključujući ograničenja upotrebe gnojiva, stajskog gnojiva i pesticida, bez savjetovanja s poljoprivrednicima. Vladini koraci opravdani su kao mjera predstrožnosti prema smanjenju broja insekata te povećanju razine nitrata u tlu. Međutim, navedeni propisi loše će utjecati na male poljoprivrednike. Neki od zahtjeva prosvjednika bili su provođenje nove znanstvene studije kojom bi se utvrdili specifični uzroci smanjenja broja insekata te provođenje objektivnog istraživanja kako bi se moglo razlikovati do kakvog je povećanja razine nitrata u tlu dovela poljoprivreda, a do kakvog industrijski izvori. DW.com je izvijestio je da je njemačka vlada u rujnu prošle godine odobrila zakon kojim se zabranjuje kontroverzni herbicidni glifosat i pooštravanje ograničenja na gnojiva.

Međutim, iz inicijative Land Schafft Verbindung (LsV) tvrde da će restriktivne mjere povećati troškove poljoprivrede, što znači da će supermarketi okrenuti ka jeftinom uvoz te će na taj način lokalna proizvodnja hrane još više oslabiti. Trenutačno prosječni poljoprivredni radnik u Njemačkoj zarađuje samo 22.000 eura na godinu (24.400 USD), a više od polovice njemačkih poljoprivrednika prestalo je s radom u posljednjih nekoliko godina, dodao je LsV.

U vezi s mobilizacijom u subotu, iz pokreta "Wir haben es satt!" navode kako njemačka vlada nastavlja davati milijarde subvencija velikim vlasnicima zemljišta, bez obzira na to na koji način se bave poljoprivredom. Iste subvencije pogoduju investitorima koji zatim kupuju sve više i više obradive zemlje. U posljednjih 10 godina vlasništvo nad oranicama koncentrirano je u rukama malobrojnih, ali većih poljoprivrednih poduzeća, što je uzrokovalo zatvaranje više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava u Njemačkoj. Die Linke (stranka ljevica) je također izrazila solidarnost s poljoprivrednicima i pridružila se prosvjedima u subotu u raznim njemačkim gradovima, uključujući i Berlin.

Izvor naslovne fotografije: Wikimedia Commons
S engleskog prevela:

Petra Ivšić

Tagovi:

štrajk    Preporučite članak: