Large 10003503 772479066110699 4587648637108915594 n

Uredništvo časopisa Zarez organiziralo je konferenciju za novinare Gašenje tiskanog Zareza u povodu rezultata "Javnog poziva za dodjelu potpora za programe časopisa i periodičkih elektroničkih publikacija" Ministarstva kulture. Budući da je Zarez ove godine na navedenom natječaju dobio 0 kuna, nakon skoro 18 godina kontinuiranog izlaženja tiskani dvotjednik za kulturu se gasi, a redakcija nastavlja s radom i objavom sadržaja na internetskoj stranici zarez.hr.

Izlaženje Zareza financiralo se putem javnih natječaja Ministarstva kulture i Grada Zagreba. Prvi veći rez u potpori Ministarstva dogodio se 2010. godine kada je potpora pala sa 700.000 kuna na 600.000 kuna. Potpora je ponovno srezana 2014. godine na 550.000 kuna, a ove je godine potpuno ukinuta. Grad Zagreb je također posljednjih godina progresivno smanjivao potporu koja je pala s 200.000 kuna (2013. godina) na 40.000 kuna ove godine. Potpora Ministarstva i Grada stoga ove godine nije dovoljna za pokrivanje troškova tiska i rada redakcije.

 Konferencija je sazvana i kako bi uredništvo odgovorilo na određene insinuacije iznesene zainteresiranim medijima iz "neslužbenih izvora" unutar Ministarstva kulture i od samoga ministra kulture Zlatka Hasanbegoviću. 

Zarezu je svakako prijetilo gašenje jer DORH protiv izdavača Druge strane d.o.o. vodi sudski spor i traži da povrati sredstva dobivena na natječaju Ministarstva kulture u visini od 1,2 milijuna kuna prema Zakonu o sukobu interesa. Radi se o iznosu koji je namjenski utrošen za rad redakcije i o čijoj je dodjeli odluku donijelo stručno tijelo. Taj je proces u tijeku i još nije donesena presuda da bismo ta sredstva trebali vratiti.

Nakon objave ovogodišnjih rezultata natječaja MK, uredništvo je iz druge ruke saznalo da navodno nisu napravljene adekvatne dopune financijskih izvještaja te da će štoviše Ministarstvo potraživati povrat sredstava. Pitanje je kako je moguće da smo dobili posljednji dio sredstava za 2013. i 2014. godinu (koji se isplaćuje nakon prihvaćanja izvješća), a da izvještaji nisu prihvaćeni? Isto tako, ako izvještaj za proteklu godinu nije prihvaćen nakon što smo dostavili dopune, zašto o tome nismo obaviješteni službeno, nego putem priča u kuloarima i iz medija?

Slutimo, jer pouzdano ne možemo znati što je u pitanju, da se u slučaju izvještaja za 2015. godinu radi o iznosu koji je ovršila tiskara Novi list. Radi se o iznosu od oko 200.000 kuna na ime duga starog preko deset godina. Naknadnim uvidom utvrdili smo da je 75% tog duga prethodno podmireno te smo ovršeni i za iznos koji nismo dugovali. Zbog toga smo pokrenuli sudski spor koji je u tijeku. 

Ovih se dana bliži 1. svibanj, što znači da je Zarez (kao i ostali korisnici ove potpore Ministarstva) trebao izlaziti skoro pola godine bez objavljenih rezultata natječaja, a time i bez sredstava za tiskanje i bez informacija hoće li sredstava biti. To je po izdavaštvo pogubna praksa koja je prošle godine dovela do gubitka kontinuiteta našeg izlaženja, kao i do pojave da neki naši kolege izdaju trosveščane časopise.

Unatoč tim poteškoćama, u protekloj smo godini uspjeli izdati 18 svezaka, koji u prosjeku imaju 50 stranica, na kojima je samo u 2015. objavljeno oko 720 tekstova.
Ministarstvu smo uložili žalbu na rezultate natječaja, a putem žalbe tražimo i obrazloženje odluke i promišljanje transparentnosti odlučivanja o javnim potporama, ne samo u kulturi. Ne očekujemo da ćemo dobiti odgovor koji bi mogao spriječiti gašenje Zareza, ali se nadamo da ćemo moći dostojanstveno, bez objeda, završiti svoj rad na tiskanom izdanju te prijeći na internetsko izdanje.

Uredništvo Zareza

 
    Preporučite članak: