Large rkk3

Klub studenata komparativne književnosti poziva vas na promociju 13. broja Časopisa za književnu i kulturalnu teoriju „k.“. Trinaesti broj bavi se književnošću i kulturom radničke klase, te daje uvid u proizvodnju i recepciju kulturnog sadržaja unutar nje. Časopis je nastao kao rezultat truda da se problematizira suvremeno poimanje radničke klase, ali i da se čitateljstvu približi kulturno stvaralaštvo koje zbog nerijetko programatske prirode uporno izbjegava nišu Kulture s velikim K.

U bloku autorskih tekstova možete čitati o slijepim pjegama liberalnih pedagoških programa, prikazivanjima i samouprizorenjima samohranih majki iz radničke klase u Velikoj Britaniji te internoj logici ophođenja prema radničkom podrijetlu i radničkoj klasi u diskografijama popularnih glazbenih sastava današnjice.

Prijevodni blok podijeljen je u četiri segmenta. U prvom, Radničko iskustvo, svakodnevica i popularna kultura, pronaći ćete tekstove o radnicama i kulturnim praksama iz New Yorka s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, sveučilišnim profesorima i profesoricama iz radničkih obitelji te modalitetima aproprijacije popularnih glazbenih proizvoda od strane suvremene američke radničke klase. Freeter književnost u Japanu nudi tekstove o medijskoj opsesiji s prekarijatom tijekom 1990-ih godina i promjenama japanskog književnog polja, odnosno nastankom tzv. freeter književnosti. U segmentu Žensko lice radničke klase možete čitati o američkoj ženskoj revolucionarnoj prozi iz 1930-ih godina, o diskurzivnoj tvorevini la mujer obrera („ženi radnici“), regulaciji „poželjnog ponašanja“ radnica koja je u Kolumbiji proizašla početkom 20. stoljeća iz viših društvenih slojeva, i stremljenjima radnica prema „dezidentifikaciji“ sa svojom klasnom pozicijom. U Radničkoj književnosti Weimarske Republike nalaze se tekstovi o krizi izdavaštva, „amerikanizaciji“ društva i proletersko-revolucionarnim piscima iz ovog perioda njemačke povijesti.         

Promocija trinaestog broja časopisa k. održat će se u četvrtak, 9. lipnja u 18.30 sati u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta u Zagrebu (2. kat knjižnice).

Više informacija na facebook stranici događanja.


    Preporučite članak: