Large lzk

 

U petak 4.10, ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nakon dvije godine borbe i upućivanja molbi mjerodavnom Ministarstvu održan je prosvjed pod nazivom Radnici, a ne socijalni slučajevi. Prosvjed je organizirala udruga Sjena koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a okupilo se stotinjak sudionika - majki njegovateljica i djece.

Prosvjednici su zahtijevali da im se umjesto naknade osigura plaća, čime bi roditelji njegovatelji dobili prava koja proizlaze iz radnog odnosa. U vezi s tim, traže povećanje mjesečnog prihoda sa sadašnjih 2.500 kn na barem 4.000 kn. Na taj bi se način spriječilo da, zbog niskih naknada, njegovatelji žive kao socijalni slučajevi. Jedan od važnijih zahtjeva zasigurno je i pravo na plaću šest mjeseci nakon smrti njegovane osobe, kako bi njegovatelj imao vremena pripremiti se za povratak u redovan život i svijet rada. Primjer za to kojeg se možemo prisjetiti je slučaj Slavice Horvat, majke Kristijana Horvata, koja je prestala primati naknadu za njegovatelja na dan kada je Kristijan uslijed posljedica teške neurološke bolesti preminuo. Radi takvog načina funkcioniranja sustava, zapala je i u tešku materijalnu situaciju.

Također, potrebno je omogućiti da pravo na status njegovatelja koristi i osoba koja nije u krvnom srodstvu s korisnikom, kako bi se roditeljima dala mogućnost odabira hoće li biti njegovatelji ili raditi neki drugi posao. Zahtjeva se i mogućnost korištenja bolovanja, godišnjeg i dnevnog odmora radi zadovoljenja osnovnih životnih potreba.

Tijekom prosvjeda, ispred Ministarstva je p(r)ozvana i ministrica Vesna Bedeković, koja se, kako je navedeno, nije pojavila radi službenog puta.

U njezino ime obratila se savjetnica Maja Vučinić Knežević, koja nije imala konkretne informacije, ali je zato najavila skorašnji međuresorni sastanak zdravstva, rada i prosvjete, jer jedno ministarstvo, kako je rekla, ne može samostalno ispuniti zahtjeve prosvjednika.

U Hrvatskoj je trenutno oko 4.800 roditelja djece s najvišim stupnjem invaliditeta koji primaju naknadu u iznosu od 2.500 kn mjesečno. Podsjetimo, razgovori o zahtjevima roditelja njegovatelja započeli su još 2012. godine, ali pomaka na bolje nema.


Izvor fotografije: Brid
Vijest napisala:

Lorena Zvonimira Kolak


    Preporučite članak: