Large 800px london november 23 2018  19  extinction rebellion protest tower hill

 

Već nekoliko dana u Londonu traju prosvjedi protiv klimatskih promjena, a skupina pod nazivom Extinction Rebellion ili Pobuna protiv istrebljenja planira u petak (19. 4.) blokirati zračnu luku Heathrow. Prosvjednici za klimatsku pravdu potvrdili su da planiraju okupirati piste na glavnoj londonskoj zračnoj luci tijekom uskršnjeg vikenda u sklopu "eskalacije" protesta koji su u tijeku. Pobuna protiv istrebljenja, čiji su prosvjedi ovog tjedna doveli do velikih zastoja u središnjem Londonu, uputila je poziv ostalim prosvjednicima da sudjeluju u akciji uhićenja u zračnoj luci, a vijesti o blokadi zračne luke objavio je na Twitteru novinar Max Jeffery, koji je rekao: „Sutra podižemo ljestvicu. Zatvoriti ćemo Heathrow."

U priopćenju se navodi kako prosvjednici suosjećaju s onima čiji će uskršnji odmor i obiteljski planovi biti upropašteni, ali je dodao: "Moramo ciljati zrakoplovnu industriju jer svi smo svjesni duboke strukturne promjene do koje treba doći." Prosvjednici zahtijevaju da vlada javno prizna da je klima u krizi, odnosno da najave "globalnu klimatsku krizu". Skupina također pritišće britansku vladu da odmah djeluje, kako bi zaustavila gubitak biološke raznolikosti i smanjila emisije stakleničkih plinova na neto nulu do 2025. godine. Osim toga, traže da ministri osnuju skupštinu građana koja će se baviti klimatskom i ekološkom pravdom te da buduće politike budu vođene njezinim odlukama.

U proteklih nekoliko dana aktivisti su organizirali protestne kampove i demonstracije u Marble Archu, Oxford Circusu, Piccadilly Cirkusu, Waterloo Bridgeu i Parlament Squareu. Dosada je policija, u pokušajima da razbije okupaciju, uhitila više od 400 građana. Prosvjedi grupe proširili su se i u druge gradove u svijetu, te je njujorški Times Square sinoć zatvoren od strane prosvjednika, a studenti u Amsterdamu zauzimaju sveučilišne objekte.

Prije uhićenja, demonstrator u Oxford Cirkusu rekao je novinaru Morining Stara: "Svjestan sam da je vladina predanost podilaženja korporacijama negiranje mogućnosti planetu zemlji da se kreće održivim putem. Ne osjećam se poniženim ili uplašenim zato jer imam ovaj stav i nadam se da će to natjerati ljude da razgovaraju o tome zašto  toliko zabrinutih građana završava u policijskim ćelijama.“

Više o prosvjedima pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=1QDpAhBfEQg


Autor izvornog teksta: Marcus Barnett
Autor naslovne fotografije: Davi Holt
S engleskog prevela:

Petra Ivšić
    Preporučite članak: