Large  trajk kia radnici koreja   foto wsws 1

U vrijeme intenzivne proizvodnje za Božić i Novu godinu, prosvjedovali su radnici u Bangaloreu i Šangaju - umjesto lampica na boru, gorio je iPhone pogon. U Indiji su se u nastavili masovni prosvjedi potaknuti najvećim štrajkom u ljudskoj povijesti, održanim prošloga mjeseca. Sve ovo i više čitajte u našem kratkom pregledu prosvjeda i štrajkova u prosincu.

 

U prosincu je završio dvomjesečni štrajk izraelskih predavača. Predavači na jedanaest fakulteta prosvjedovali su zbog loših uvjeta rada, tražili povećanje plaća i prestanak prakse otpuštanja svakog ljeta, na kraju akademske godine. Članovi sindikata postigli su dogovor s Ministarstvom financija - dogovoreno je da će predavači dobiti dvogodišnje ugovore, i bit će im isplaćivana naknada i za pripremu predavanja koja završe otkazana zbog niskog broja registracija polaznika. Ovaj sporazum bit će na snazi do svibnja 2023. godine, kada će se ponovno pregovarati.

U Nigeriji su sredinom mjeseca štrajkali lučki radnici i radnice. U štrajk su stupili kao odgovor na otpuštanje 500 radnika. Radnici, ujedno i članovi sindikata pomorskih radnika Nigerije, bili su zaposleni u tvrtkama Integrated Logistics Services Nigeria i Associated Maritime Services. Iz kompanija su prilikom opuštanja pozvali sigurnosne snage koji su napale radnike i natjerale ih da napuste mjesto rada. Još jedan primjer policijske brutalnosti dodatno je “podgrijao” štrajk - masovni prosvjedi protiv policijske brutalnosti posljednjih mjeseci traju diljem Nigerije.

Radnici Kia Motorsa u Južnoj Koreji održali su ovoga mjeseca jednotjednu štrajk akciju, čime su nastavili akcije iz studenog. Radnici su zaustavili rad i zahtijevali povećanje plaća i poboljšanje drugih radnih uvjeta, u situaciji u kojoj automobilske tvrtke pokušavaju nametnuti zamrzavanje plaća u cijeloj industriji. Radnici su posebno zabrinuti zbog prijetnji da će GM Koreja preseliti svoje pogone iz Južne Koreje, što bi rezultiralo gubitkom tisuća radnih mjesta. GM je ranije potpisao sporazum o zadržavanju proizvodnje u Južnoj Koreji do 2028. godine.

U Indiji, u gradu Bangalore, zbog neisplata plaća prosvjedovali su radnici i radnice tajvanske tvrtke Wistron Infocomm Manufacturing koja u Indiji proizvodi iPhone. Radnici su uništavali su sve pred sobom i opustošili pogone u kojima rade. Radnici su razbijali prozore, uništavali inventar, čupali kamere za nadzor, razbijali svjetla, preokretali aute i palili ih u krugu tvornice. Čitava stvar završila je masovnim uhićenjima - uhićeno je više stotina radnika.

U Indiji su se ovoga mjeseca nastavili i masovni prosvjedi koji su počeli generalnim štrajkom u studenom, vjerojatno najvećim štrajkom u ljudskoj povijesti, o kojem smo pisali u pregledu radničkih akcija u studenom. Već mjesec dana tako traju različite protestne akcije u svim dijelovima Indije, održan je i prosvjedni marš prema New Delhiju u kojem su sudjelovale stotine tisuća poljoprivrednika, a na kraju šetnje radnici su se utaborili i ne odustaju od svoje borbe.

Foto: Peoples Dispatch


Tisuće privremenih radnika organizirali su krajem prosinca masovni prosvjed ispred tvornice Pegatron u Šangaju, nakon što su im menadžeri iz tajvanske elektroničke tvrtke naredili da se presele u drugi pogon u Kunshanu. Odlučeno je kako će radnici koji su odbili preseljenje zbog obiteljskih obveza u Šangaju biti otpušteni i izgubiti bonuse. Kad su radnici čuli za takvu odluku odmah je došlo do masovnog prosvjeda, a na lice mjesta brzo je pozvana i policija. Kasnije im je rečeno kako će odluka o preseljenju pogona biti revidirana, a radnici će ipak dobiti obećane beneficije za period intenzivne proizvodnje uoči Božića i Nove godine.

U Dominikanskoj Republici
prosvjedovale su feminističke organizacije koje zahtijevaju pravo na pobačaj. Tijekom predizborne kampanje, novoizabrani predsjednik Luis Abinader obećao je da će podržati prava na pobačaj. Međutim, predsjednik zastupničkog doma iz Abinaderove stranke predložio je da se izradi novi kazneni zakon bez uključivanja feminističkih organizacija. Na prosvjedima se zahtijevalo da se u novi zakon uključi femicid i druge oblika nasilja nad ženama kao kažnjiva kaznena djela, te da se omogući pravo na pobačaj. Pobačaj je trenutno u zemlji nezakonit u svim okolnostima, bez ikakvih iznimki. Posljedice takve odluke posebno osjećaju siromašne žene i radnice s niskim primanjima, koje se u slučaju neželjene trudnoće izlažu velikom riziku - najjeftinijim i opasnim ilegalnim zahvatima. Žene u Dominikanskoj Republici već više od dvadeset godina traže dekriminalizaciju pobačaja.


Izvor naslovne fotografije:
Wsws.org
Autorica teksa:

Ivana Perić

Tagovi:

štrajk    Preporučite članak: