Large 2pvnq2q

Iako je velik dio 2020. zbog pandemije bio krajnje nepogodan za radničko organiziranje to ne znači da ga nije bilo, ali očekivano u znatno smanjenom obujmu. Tokom prošle i ove godine svakodnevnim smo pregledom portala N1 televizije, Novog lista i Radničkih prava uz povremenu nadopunu s nekog drugog za temu relevantnog medija bilježili radničke akcije, pri čemu smo kad je akcija bila usmjerna na cijeli sektor (npr. škole, fakulteti), uzimali zbirno ime sektora. U 2019. godini smo takve akcije zabilježili kod 34 poslodavca, dok za 2020. ta brojka iznosi 12. Važno je imati na umu da ovo nije sveobuhvatan nego tek okviran pregled pa je stoga nužan oprez pri izvođenju zaključaka.

Godinu su otvorili bivši radnici autoprijevozničke tvrtke Croatia Zadar Line (CZL) koji su sredinom siječnja mirno prosvjedovali ispred Trgovačkog suda u Zadru zatraživši reviziju postupka u kojemu je Visoki trgovački sud odbio njihovu žalbu na rješenje Trgovačkog suda u Zadru kojim im je odbijen zahtjev za isplatu 4,6 milijuna kuna za otpremnine. Stečajni je postupak pokrenut davne 2000. i zaključen nakon tri i pol godine bez rješenja za radnike. Lani je prodan dio imovine CZL-a za 1,7 milijuna kuna, no sud nije dopustio da se iz toga namire tražbine radnika.

U siječnju se desio i tužan kraj akcija koje su kroz prethodne godine vođene u pulskom Uljaniku. Skupština vjerovnika je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Veljaču, posljednji predpandemijski mjesec, obilježila su događanja u ivanečkom ITAS-u i štrajk sanitetskih radnika. Dragutin Varga, izvršni direktor ITAS-a, a prije toga dugogodišnji sindikalni povjerenik ove tvornice u vlasništvu njezinih radnika krenuo je u štrajk glađu kako bi izvršio pritisak na državu, odnosno ministra gospodarstva da pomogne ITAS-u prebroditi krizu. ITAS-u je blokiran račun zbog kašnjenja s plaćanjem plina ivanečkom komunalnom poduzeću i kreditnog duga. Firma se nekako održala do prosinca kad je ušla u predstečajnu nagodbu s neizvjesnim ishodom.

Mural "Tvornice radnicima" u ITAS-u, Foto: RIS

Radnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza pod vodstvom Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza stupili su 5. veljače u štrajk kojim su tražili da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći. Koeficijenti su im umanjeni Vladinom Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine. Sve Vlade od 2012. godine, kao i Grad Zagreb, oglušili su se na njihove zahtjeve da ih se po koeficijentima izjednači s kolegama iz hitne pomoći. Zagrebački sanitetski prijevoz ima 41 ekipu u kojoj je 120 vozača i medicinskih tehničara. Nakon što je Županijski sud u Zagrebu 10. veljače nepravomoćno presudio da je štrajk nelegalan, radnici sanitetskog prijevoza vratili su se poslu iako se formalno štrajk nastavio do pravomoćnosti presude o zabrani štrajka. Dok su radnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza čekali odluku Vrhovnog suda o legalnosti njihovog štrajka, u jednodnevne štrajkove solidarnosti su stupili radnici sanitetskog prijevoza iz Duge Rese, Knina, Šibenika, Drniša, Krapinsko-zagorske županije, Županje, Virovitice i Vukovara. 10. ožujka stigla je odluka Vrhovnog suda kojom je odluka o nelegalnosti štrajka postala pravomoćna. Sindikat je odgovorio najavom bijelog štrajka koji je nakon samo jednog dana prekinut 13. ožujka zbog epidemije korona virusa. Detaljnu kronologiju, uzroke i ishod štrajka dali smo i na našem portalu.

Travanj je obilježio potpuni prekid svih društvenih aktivnosti zbog lockdowna koji je bio na snazi od sredine ožujka. Ipak 24. travnja bilježimo obustavu rada radnika Kontrole leta u Zračnoj luci Rijeka, nakon što je direktor aerodroma Tomislav Palalić, u pratnji zaštitara, ušao u prostorije koje oni koriste i dao zamijeniti brave na vratima, zbog čega su pozvali policiju. U pozadini slučaja je, prema neslužbenim izvorima, dugogodišnji spor između Zračne luke Rijeka i HKZP-a oko vlasništva nad prostorima koje koristi HKZP i plaćanja najma Zračnoj luci. Rad kontrole leta nastavljen je dva dana kasnije čime je na aerodromu na kojem zbog lockdowna nije bilo redovnog prijevoza omogućeno primanje aviona u hitnim slučajevima.

U svibnju bilježimo obustavu rada radnika šibenskog komunalnog poduzeća Zeleni grad koji su se okupili pred upravnom zgradu kako bi protestirali zbog smanjenja plaća i najave otpuštanja.

U periodu lipanj – kolovoz nismo zabilježili radničke akcije.

U rujnu zbog neisplate plaća prosvjeduju radnici Brodotrogira te pirotehničari koji ispred Vlade upozoravaju na teško stanje u sektoru i neispunjavanje obveza od strane države prema pirotehničarima.

Piket ispred slastičarnice Pingu Gelato, Foto: MASA

U listopadu zbog neisplate četiri plaće štrajkaju radnici Pilane Vrbovsko. U štrajk stupaju i radnice Agencije za studentski standard Sveučilišta u Zadru zbog odbijanja uprave da se kolektivnim ugovorom regulira pitanje plaća. Štrajk o kojem smo detaljno izvijestili prekinut je nakon mjesec dana bez ispunjenja zahtjeva. Aktivisti Mreže anarhosindikalista prosvjedovali su 17. listopada ispred slastičarnice Pingu Gelato u Zagrebu u znak podrške radnicama kojima navedeni slastičarski lanac nije isplatio plaće. 23. listopada još jedan prosvjed bivših radnika Croatia Zadar Linea koji i dalje potražuju svoje otpremnine. Kraj listopada i početak studenog obilježila su dva prosvjeda medicinskih radnika Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu nezadovoljnih stanjem u bolnici, organizacijom rada i pretvaranjem navedene ustanove u covid bolnicu.

Krajem studenog sindikat Preporod održao je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja prosvjed kako bi upozorili na probleme koje je pandemija izazvala u školama. Upozorili su na manjak spremačica, na to da nastavnici rade dva posla, kao i da su znatno potplaćeni za vrijeme bolovanja. Istovremeno, Sindikat hrvatskih učitelja ogradio se od prosvjeda za koji kažu da je proizveo negativnu percepciju javnosti prema zaposlenicima u obrazovanju i time naštetio dignitetu profesije.

U prosincu nismo zabilježili radničke akcije.


Naslovna fotografija: Novi sindikat
Pregled napravili:

Jovica Lončar i Igor Livada
    Preporučite članak: