Large odgajateljice u vrticu somk

Članice Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske započele su u ponedjeljak štrajkove u vrtićima u Slunju i Vrsaru. U potonjem, ravnateljica je optužila vodstvo Sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija vrtića i da im nije stalo do djece koliko do njih samih. No nije tu stala.

Kako je priopćio SOMK, pokušala je zabraniti ulazak predsjednici SOMK-a u prostore dječjeg vrtića i time da pristupi članicama u štrajku. Uz to je za lokalni portal najavila da će od osnivača tražiti podršku u provođenju navedene zabrane. Ovakav potez iz sindikata ocjenjuju neprihvatljivim udarom na temeljna prava radnika na sindikalno organiziranje i zaštitu njihovih prava i interesa.

Sindikalno organiziranje i pravo na štrajk zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske, međunarodnim ugovorima koji su na snazi u RH i Zakonom o radu. Izjaviti da je osnivanje podružnice 2022. godine u Dječjem vrtiću Vrsar poruka vodstva Sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija i da im nije stalo do djece, uvreda je ne samo za vodstvo sindikalne podružnice nego za sve odgojno-obrazovne radnike i sve zaposlene u dječjim vrtićima u Republici Hrvatskoj, ističe SOMK u priopćenju.

Radnici u dječjim vrtićima požrtvovno i s puno ljubavi svakodnevno daju podršku djeci u njihovom odrastanju u najranijoj dobi, svakodnevno se usavršavaju, žrtvuju svoje psihičko i fizičko zdravlje često radeći po nalogu nadređenih mimo Zakona i Državnog pedagoškog standarda. Odgojno-obrazovnim radnicima i sindikalnoj povjerenici koja je već dugi niz godina odgojiteljica u Dječjem vrtiću u Vrsaru, djeca su, i uvijek će biti, na prvom mjestu, a ravnateljici i osnivaču nećemo dozvoliti da borbu za naša osnovna, zakonski zajamčena prava pokušaju okarakterizirati kao nebrigu, bezosjećajnost, egoističnost i usmjerenost samo na vlastite ciljeve bez obzira na sredstva.

Ponavljamo, sindikalno organiziranje, te pravo na štrajk zajamčeno je Ustavnom RH, a ravnateljica i osnivač moraju biti svjesni da će provođenjem štrajka nastati određene poteškoće u poslovanju Dječjeg vrtića „Tići“, međutim, što i jest smisao štrajka kao jedinog jakog i zakonitog sredstva kojeg radnici imaju kad su u pravnom ili interesnom sporu s poslodavcem, smatraju u SOMK-u.

S druge strane, upravo je osnivač zajedno s ravnateljicom na čelu vrtića taj koji flagrantno krši Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju (članak 51.). Štoviše, osnivač je više puta istaknuo kako nema namjeru poštovati zakon. Dakle, upravo je ponašanje osnivača i ogluha na zahtjev sindikata da se zakon poštuje, uzrok zbog kojeg je sindikat morao primijeniti krajnje sredstvo kako bi pokušao ostvariti zajamčeno minimalno zakonsko pravo, a to je štrajk.

Ističemo kako ćemo ustrajati u našoj borbi i zahtjevima za poštovanjem zakona te da niti jednom djetetu koje pohađa Dječji vrtić "Tići", a koje će biti prisutno za vrijeme štrajka u vrtiću, neće biti uskraćeno pravo na njegu, skrb i prehranu. Također, ovim putem apeliramo na poslodavca te na osnivača, Općinu Vrsar, da ni u kojem slučaju ne nastavi s pokušajima zabrane pristupa predsjednici sindikata članicama u štrajku, a ako se isti pokušaji nastave, bit ćemo primorani tražiti zakonsku zaštitu, upozorili su iz SOMK-a.