Large zam

 

Na samom zalasku 2015. godine gradsko vijeće američkog grada Seattlea donijelo je jednoglasnu odluku o stvaranju pravnih preduvjeta za potencijalno osnivanje sindikata Uberovih vozača. Seattle je time postao prvi grad u SAD-u koji je donio takvu odluku. Pritom je bitno napomenuti da ova odluka gradskog vijeća neće obuhvatiti samo vozače Ubera i konkurentske kompanije Lyft, koja posluje prema jednakom modelu kao i Uber, nego i brojne obične taksiste u drugim i uobičajenijim oblicima taksi usluga.

National Labor Relations Act (NLRA), federalni zakon koji, između ostalog, regulira sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, vozače taksija, Ubera i Lyfta ne klasificira kao zaposlenike, a to znači da oni ne mogu, utemeljujući pravnu argumentaciju na NLRA-u, izboriti prava koja pripadaju ostalim radnicima. Međutim, ova rupa federalnog zakona može se popuniti zakonskim aktima na nižim instancama državnog ustrojstva Sjedinjenih Američkih Država.

Historijat borbe lokalne organizacije Uberovih vozača u gradu Seattleu sastojao se od nekoliko, gledajući u retrospektivi, ključnih koraka. Oni su se prvo povezali s lokalnom organizacijom Teamsters sindikata, a ovaj je sindikat Uberovim vozačima ponudio pomoć u iskustvu, znanju i infrastrukturi. Sljedeći značajan korak se sastojao u zajedničkom traženju dovoljne političke podrške na lokalnoj razini kako bi se pokušala uvesti regulativa koja bi otvorila vrata za kolektivno pregovaranje u kompanijama koje vrše taksi usluge na području grada Seattlea. Pokušaj takvog legislativnog koraka bio je neizvediv bez stvaranja dovoljno zajedničke podrške između sindikata, udruga građana i lokalnih političara.

Predlagatelj ove regulative u gradskom vijeću Seattlea bio je vijećnik Mike O'Brien, dok se gradonačelnik Seattlea Ed Murray suprotstavljao prijedlogu. Štoviše, gradonačelnik Murray je prije izglasavanja prijedloga svim vijećnicima poslao pismo u kojem je savjetovao odbijanje prijedloga. Glavna linija argumentacije pisma sastojala se od dva elementa. Murray s jedne strane smatra da će uvođenje ovakve regulative samo povećati troškove za Seattle, dok s druge strane naglašava kako je ovo očiti presedan u SAD-u i dodaje kako je skeptičan hoće li ovakav prijedlog, ako bude usvojen, biti održiv pred instancama sudske vlasti u slučaju tužbi. Usprkos skepticizmu, negodovanju i odbijanju gradonačelnika Seattlea da ponudi podršku ovom prijedlogu, regulativa je naposljetku usvojena, i to jednoglasno. Prema izvještaju Seattle Timesa, prepuna vijećnica je nakon glasanja odjekivala pljeskanjem svih prisutnih, mahom vozača i simpatizera prijedloga, popraćena povicima: „Kada se borimo, pobjeđujemo!“

Uber je tijekom priprema i stavljanja u proceduru prijedloga izdao priopćenje u kojem tvrdi: „Uber mnogim ljudima stvara nove mogućnosti kako bi više zaradili u svom slobodnom vremenu i pod svojim uvjetima.“ Uber i Lyft su jasno naznačili da usvajanje ovakve regulative, prema njihovom mišljenju, znači kršenje saveznih anti-trust zakona i zakona koji reguliraju radne odnose. Prema interpretaciji Seattle Timesa, Uber i Lyft nisu poslali suptilne dimne signale, tj. usvajanje prijedloga automatski znači stavljanje u proces tužbi protiv grada Seattlea. Vijećnik Mike O'Brien izjavio je nakon usvajanja prijedloga: „Prijedlog je nastao iz čiste nužde nakon uviđanja koliku su malu moć vozači imali da se samostalno izbore za dostojnu plaću. Ponosan sam što Seattle nastavlja predvoditi SAD u unaprjeđivanju radničkih prava.“

Usvojena regulativa, između ostalog, uključuje nekoliko bitnih stvari. Prvo, sve kompanije koje se bave taksi uslugama bit će dužne gradu Seattleu dostaviti popis svih svojih vozača. Drugo, regulativa stvara preduvjete za kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora unutar ispostava pojedinačnih kompanija u Seattleu, a sindikat unutar pojedinačne kompanije može predstavljati radnike u kolektivnim pregovorima samo ako posjeduje podršku većine radnika. Treće, grad ima ovlasti za provođenje sankcija u slučaju kršenja odredbi novousvojene regulative, ali opseg legalnih kazni ne uključuje oduzimanje dozvole za vršenje taksi usluga na području grada Seattlea.

O događajima u Seattleu detaljnije se možete upoznati u intervjuu The Real Newsa s Leonardom Smithom, predstavnikom lokalne organizacije Teamsters sindikata u Seattleu.

Vijest napisao:

Zoran Veselinović
    Preporučite članak: