Large screw 4929711 1280

Sindikati koji predstavljaju radnice i radnike u metalnoj, kemijskoj, energetskoj, rudarskoj industriji, tekstilu, odjeći i obući uoči izbora za Europski parlament odlučili su se suprotstaviti rastu krajnje desnice i njihovim napadima na prava radnika i sindikate. 

IndustriAll European Trade Union je federacija neovisnih i demokratskih sindikata koji predstavljaju sedam milijuna radnih žena i muškaraca ujedinjenih unutar 200 nacionalnih sindikalnih podružnica u 39 europskih zemalja.

Predstavnici više od 80 sindikata iz ove federacije krajem ožujka na webinaru su razmijenili iskustva i najbolje prakse u suprotstavljanju pokušajima krajnje desnice da zavodi radnike lažnim obećanjima.

Sindikati će kampanjom "Dobri industrijski poslovi - 5 pobjeda, 5 zahtjeva" i kroz zajednički manifest, poticati radnike da glasaju za kandidatkinje i kandidate koji aktivno podržavaju dobre industrijske poslove i vrijednosti sindikata.

Obrazovanjem protiv krajnje desnice

Kada je riječ o iskustvima, sindikati iz Španjolske aktivno su vodili kampanju na radnim mjestima kako bi spriječili VOX da dobije na tlu. Njemački sindikat IG Metall ima strategiju protiv AFD-a temeljenu na političkom obrazovanju za članove sindikata, kampanjama protiv narativa krajnje desnice na radnom mjestu i na društvenim medijima. Upozoravaju da AFD izgleda posebno uspješan među muškim biračima srednjih godina čija radna mjesta su ugrožena zbog transformacije njihovih industrija kao rezultat političkih odluka.

IG Metall suprotstavlja se diskursima AFD-a predstavljajući progresivne ekonomske i socijalne političke zahtjeve za sigurne, održive i kvalitetne poslove.

Daphne Halikiopoulou, profesorica na Sveučilištu u Yorku, predstavila je istraživanje koje pokazuje uspjehe krajnje desnice na štetu mainstreama - utrostručli su svoje glasove u posljednjim desetljećima. Mjere štednje nametnute nakon financijske krize 2008.-2009. od strane mainstream centrističkih stranaka sve više su doprinosile ovom zabrinjavajućem trendu, povećavajući podršku krajnje desnice od 2010.

Profesorica je upozorila na opasnosti od ulaska ovih stranaka u vlast kroz raspad 'cordon sanitaire' od strane centrističkih stranaka. "To normalizira njihov podjeljujući diskurs koji predstavlja nacionalistička rješenja za sve probleme, a davanje mjesta i moći krajnje desničarskim strankama omogućuje im da mijenjaju i oblikuju zakone koji ih nadilaze, čime se urušava demokracija koju već svjedočimo u Mađarskoj i Poljskoj", objasnila je profesorica Halikiopoulou najvažnije naglaske iz istraživanja.

Dr. Stiofán Ó Nualláin (Trademark Belfast) objasnio je kako su prethodna četiri desetljeća neoliberalnog establišmenta dovela do legitimnog nezadovoljstva među biračima koje je krajnja desnica uspješno iskoristila. "Mnogi se osjećaju napušteni od strane mainstream stranaka, zbog stalnog pada udjela rada u dohotku tijekom posljednjih desetljeća, dok su troškovi života stalno rasli. Sindikati moraju (ponovno) pokrenuti programe političkog obrazovanja za svoje članove kako bi objasnili zašto rješenja krajnje desnice nisu rješenje ekonomskih problema.

Krajnja Desnica uspješno igra različite skupine radnika jedne protiv drugih ili protiv drugih ranjivih skupina. Ovdje je gdje sindikati moraju intervenirati i ujediniti ih, povećavajući svoju prisutnost na društvenim medijima gdje je Krajnja Desnica dominantna, i biti u ofenzivi s narativom temeljenim na onome što jesu, i za koga se zalažu", rekao je na webinaru industriAll Europe.

Isabelle Barthès, zamjenica glavnog tajnika industriAll Europe, upozorila je da su prve mete krajnje desnice uvijek pravo na štrajk i sektorsko kolektivno pregovaranje. "Kao sindikati, ne smijemo se bojati zauzeti jasan stav protiv ovih stranaka i razotkriti zabludu u koju žele dovesti ljude", rekla je.  Upozorila je i da bi bilo kakav povratak nacionalnih vlada na mjere štednje samo išao na ruku krajnjoj desnici. Zato, smatra, sindikati na predstojećim izborima za Europski parlament mogu podržati samo progresivne politike koje uključuju izbjegavanje povratka na štednju. 

Želite više razgovarati o ovoj temi?

Vidimo iz gore navedenih primjera kako je razgovor i razmjena iskustava idealan način za dobiti nove ideje ili čak pokrenuti nove društvene akcije. O borbi protiv krajnje desnice, ali i borbi radničke klase za poštene plaće i uvjete rada sigurno ćete naći imati s kime razgovarati na jubilarnim, 10. Trnjanskim krijesovima 4.5.2024. godine od 14 sati. Dođite! 

Naslovna fotografija: Radnička prava/Pixabay

Zoran Pehar
    Preporučite članak: