Large podr%c5%a1ka radnicima u %c5%a1trajku u vrti%c4%87ima

Dok se štrajkovi odgojiteljica u vrtićima u Slunju i Vrsaru nastavljaju, od ovog tjedna štrajka se i u Biogradu na Moru. Osnivači vrtića u Slunju i Biogradu na Moru čak su tužili da je štrajk nezakonit, ali njihove su tužbe sudovi u Karlovcu i Zadru glatko odbacili!

Posebno je ružno bilo početkom tjedna svjedočiti postupanju gradske uprave Biograda na Moru. Kako javlja Sindikat obrazovanja, medija i kulture, na ulazu u dječji vrtić postavljen je zaštitar, a radnice u štrajku stavljene su u malenu prostoriju, bez stolica, u nehumane uvjete i nije im dopušten izlazak. Čak nisu htjeli pustiti ni pravni tim sindikata u vrtić pa je SOMK pozvao policiju.

U međuvremenu, radnicama u štrajku podrška stiže sa svih strana. Što od njihovih kolegica, što od prijateljskih sindikata. Svoju potporu dala je i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), inače i nakladnik portala Radnička prava. 

Pismo podrške prenosimo u cijelosti, dok sve detalje o tijeku štrajkova u vrtićima možete svakodnevno pratiti na našem portalu. 

Drage članice i članovi SOMK-a,

pišemo vam iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju kako bismo izrazili našu snažnu podršku i solidarnost u vašim nastojanjima da osigurate pravedne i ravnopravne uvjete rada za sve zaposlene u dječjim vrtićima u Slunju, Vrsaru i Biogradu na Moru. Općine i gradovi, osnivači dječjih vrtića, nažalost se nisu pokazali spremnima na konstruktivne razgovore, koji bi trebali biti temelj za zaštitu i unapređenje prava radnika. Vidljivo je da postoji očita nevoljkost da se prizna vaš trud i doprinos dobrobiti zajednice.

Ustav RH i međunarodni zakoni, uključujući Konvenciju 98, jasno propisuju pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, što se mora poštovati bez iznimke. Posebno smo razočarani postupcima u Biogradu na Moru, gdje je osnivač otvoreno odbio sudjelovati u pregovorima, dodatno vršeći pritisak na radnike i radnice. Podržavamo vaše napore da se kroz štrajkove i druge oblike sindikalnih akcija borite za svoja prava.

Vaša borba je pravedna i nužna, i stojimo uz vas u svakom koraku. Molimo vas da nas obavještavate o daljnjem razvoju situacije te vam stojimo na raspolaganju da podržimo vaše napore. Vaša borba je i naša borba. Zajedno možemo postići promjene koje su potrebne za bolji i pravedniji svijet za sve radnike. S poštovanjem i solidarnošću,

Karlo Držaić, član Izvršnog odbora BRID-a

Zoran Pehar
    Preporučite članak: