Large zam

Ranije ove godine izvještavali smo o situaciji u Hondinim postrojenjima u Meksiku. Točnije, Honda ne želi da se njezini radnici učlane u sindikat STUHM (Nezavisni sindikat zaposlenika Honde u Meksiku) i da STUHM predstavlja radnike u procesu kolektivnog pregovaranja. Ovo je samo nastavak dugogodišnjih antisindikalnih napora, posebno protiv nezavisnih sindikata, japanske kompanije Honda u Meksiku. Čelnici STUHM-a, José Luis Solorio i Luis Gerardo Rodriguez, navode kako se situacija s automobilskim tvornicama u Meksiko može ukratko opisati sljedećim podacima: radnici u samo dvije tvornice automobila, od njih ukupno 29 u Meksiku, predstavljani su od strane nezavisnih sindikata i imaju relativno pristojne plaće. U ostalim tvornicama čvrste pozicije drže tzv. „protekcijski“ sindikati koji ne dozvoljavaju slobodnu asocijaciju i učlanjivanje radnika.

U najnovijem nizu događaja STUHM je pravnim putem uspio izvojevati održavanje izbora u Hondinim postrojenjima u Jaliscu. Iako se radničko glasovanje mora održati na neutralnom terenu, STUHM je samo 5 dana prije održavanja izbora dobio obavijest da će se izbori, protivno pravilima, održati 15. listopada u prostoru Hondinog postrojenja. Štoviše, STUHM posjeduje informacije da su 14. listopada, dan prije izbora, predstavnici žutog sindikata SETEAMI obilazili radnike u sve tri smjene u postrojenju. SETEAMI je dio CTM-a (Konfederacije meksičkih radnika), a izvori STUHMA navode kako su predstavnici SETEAMI-a posjedovali audio snimku predsjednika CTM-a Carlosa Ariasa u kojoj je Arias zastrašivao radnike Honde riječima da glasanje za STUHM znači zatvaranje postrojenja. Ovo je, prema navodima STUHM-a, očito dodatno kršenje izborne procedure jer je STUHM-u bio onemogućen pristup radnicima.

IndustriALL Global Union izvještava da su se nepravilnosti nastavile na dan izbora. Navode kako je njihovim promatračima, promatračima iz kanadskog Unifora, United Auto Workers Uniona iz SAD-a i promatračima iz meksičkog sindikata Los Mineros bio onemogućen pristup izbornom procesu. Nadalje, uprava kompanije je na dan izbora zabranila pristup predstavnicima STUHM-a, nezavisnim promatračima i pozvala je specijalnu policiju u prostor postrojenja. STUHM je naposljetku izgubio izbore s malom razlikom (pridobio je 44% glasova). IndustriALL Global Union napominje kako je ovo najnoviji simptom disfunkcionalnog sistema zaštite radničkih prava u Meksiku.

 

zv


    Preporučite članak: