Large unnamed

Sinoć je ispred poljske ambasade na Miramarskoj održana akcija solidarnosti sa ženama u Poljskoj zbog stupanja na snagu nove odredbe Zakona o pobačaju kojima je u toj zemlji abortus gotovo u potpunosti zabranjen. Akciju su organizirali Antifašistički vjesnik, fAKTIV, Kolektiv ISKRA i Radnička fronta.

Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti
:

 

"Akcija solidarnosti povodom zabrane pobačaja u Poljskoj

Prošlu srijedu, 27.01. u Poljskoj su stupile na snagu nove odredbe Zakona o pobačaju kojima je u toj zemlji abortus gotovo u potpunosti zabranjen. Žene u Poljskoj ovaj su događaj popratile ponovnim masovnim izlaskom na ulice.

Novim odredbama Zakona, koje je potvrdio politizirani poljski Ustavni sud, pobačaj je zabranjen čak i u slučajevima teških oštećenja ploda. Inače, do zabrane abortusa osnova za 98% svih obavljenih abortusa u toj zemlji upravo je bilo teško oštećenje ploda. Ovaj krajnje barbarski napad na tijela žena znači obavezu prisilnog iznošenja trudnoće i rađanja i u situacijama u kojima je izvjesno da će dijete umrijeti neposredno nakon rođenja. Sadistička okrutnost zakonskih izmjena, koje je inicirala desničarska vladajuća stranka PiS uz podršku različitih ultrakonzervativnih organizacija, iznova je izazvala masovne proteste žena u Poljskoj koje su izašle na ulice kako bi se pobunile protiv zabrane pobačaja i invazije na njihova tijela. Ovaj put žene su vladajućima poručile: To jest wojna! Ovo je rat!

Pored davanja snažne podrške ovim protestima i pokretu Ogólnopolski Strajk Kobiet“ (Generalni ženski štrajk), trebamo se podsjetiti i da je legaliziranje zlostavljanja žena sukladno srednjovjekovnom moralu, koje je upravo dobilo svoj tragični epilog u Poljskoj, cilj i drugih pa tako i domaćih ultrakonzervativnih aktera.

Stoga našom akcijom solidarnosti sa ženama u Poljskoj želimo poslati bezuslovnu podršku i podsjetiti sve o koliko strašnom i barbarskom napadu na žene i njihova tijela se ovdje zaista radi.

Solidarność z Polkami! Solidarno sa ženama u Poljskoj! 

Antifašistički vjesnik, fAKTIV, Kolektiv ISKRA, Radnička fronta"


Tagovi:
    Preporučite članak: