Large prosvjed biograd na moru

Brojnost članstva i mogućnost da to članstvo krene u štrajk dvije su najjače, a ujedno i jedine poluge koje sindikati imaju u borbi za radnička prava svojih članica i članova. Iz slučaja štrajka u vrtićima u Biogradu na Moru, Vrsaru i Slunju vidimo da im lokalni šerifi i te poluge žele oduzeti, te da su im pojmovi "sindikat", "kolektivno pregovaranje", "socijalni dijalog", "kolektivni ugovor", "poštena plaća" daleki i nepojmljivi. Jer, ne radi se o njihovim plaćama i uvjetima rada. 

Iako je ljudima možda prva asocijacija na riječ "sindikat" riječ "štrajk", ova potonja nikome nije u cilju i uistinu je zadnja i nuklearna opcija. Koliko je teško štrajkati gledamo već dva tjedna u slučaju štrajka odgojiteljica u vrtićima u Slunju, Vrsaru i Biogradu na Moru, a koji je pokrenuo Sindikat obrazovanja, medija i kulture nakon neuspjelih pokušaja kolektivnog pregovaranja. 

Da ironija bude veća, ne traže odgojiteljice ništa doli izjednačavanja plaća u skladu s člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji kaže da visina plaća u dječjim vrtićima mora biti najmanje jednaka plaćama zaposlenih u osnovnim školama, te u skladu s Uredbom, koju je Vlada RH donijela početkom ožujka 2024. godine.

Iako ne postoji istinska želja za pregovorima u sva ova tri grada, u Biogradu na Moru je najteže. Od prvog dana gradska uprava, kao osnivač vrtića nije htjela pregovarati. Nakon neuspjelih pokušaja pregovora, odgajateljice su krenule u štrajk. To su gradska uprava i v.d. ravnateljica vrtića primijetili pa se nakon najave štrajka na radnice na različite načine vršio pritisak, zbog čega su dvije radnice završile na bolovanju.

Otkako je počeo štrajk, na ulazu u dječji vrtić stoje zaštitari,  a prvi dan predstavnicima sindikata nije bilo dopušteno posjetiti članice u štrajku. Njih 19 je zatvoreno u malenu prostoriju od 28m2, bez dovoljno mjesta za sjedenje, te im je zabranjen pristup ostalim prostorijama u vrtiću i razgovor s roditeljima.

Na sve to došla je i najava da će radnice u štrajku isključiti iz rada. To je opcija koju poslodavcu dopušta Zakon o radu i koja znači da se isključenim radnicama uplaćuju samo obvezni doprinosi. Zbog svega ovoga, u ponedjeljak su štrajkašice i svi oni koji ih podržavaju došli gradonačelniku Ivanu Knezu pod prozor! 

Kako je prošao prosvjed pogledajte u priloženom videozapisu:

Foto: BRID

Objavu ovog videa podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

 

Zoran Pehar
    Preporučite članak: