Large img 5579 1

Zajedno sa Sindikatom novinara Hrvatske i Hrvatskim novinarskim društvom solidarno stojimo uz kolegice i kolege iz susjedne Slovenije, kao i uz javnu i neovisnu Slovensko tiskovnu agenciju STA, koja se nalazi pod rastućim političkim i financijskim pritiskom. Nakon višemjesečne vladine suspenzije financiranja STA od strane Janšine vlade, kolegice i kolege iz Društvo novinarjev Slovenije pokrenuli su kampanju #zaobSTAnek kako bi prikupili novac za spas profesionalnog i nezavisnog novinarstva, kao i za spas stotinjak radnih mjesta. Više u priopćenju:


"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) solidarno stoje uz kolegice i kolege iz susjedne Slovenije, gdje se javna i neovisna tiskovna agencija, STA, nalazi pod rastućim političkim i financijskim pritiskom.

Nakon višemjesečne vladine suspenzije financiranja Slovenske tiskovne agencije, kolegice i kolege iz Društva novinara Slovenije, pokrenuli su kampanju #zaobSTAnek (#zaopSTAnak) za prikupljanje novca za spas profesionalnog i nezavisnog novinarstva, kao i za spas stotinjak radnih mjesta.

Cilj kampanje je prikupiti dva milijuna eura malim donacijama putem SMS-a ili većim, direktnim uplatama, u kojima mogu sudjelovati i podržavatelji agencije izvan Slovenije.

Podržavamo kolegijalnost i solidarnost, posebice u kriznoj situaciji, ali istovremeno izražavamo zabrinutost stanjem u kojoj javni medij ovisi o prikupljanju donacija i dobroj volji građana kojima pravo na informiranje treba biti zajamčeno.

Slovenska tiskovna agencija osnovana je 1991. godine i Republika Slovenija, kao njen vlasnik po zakonu joj treba isplatiti sredstva za obavljanje javne usluge.

Vladin ured za komunikaciju, UKOM, zatražio je od agencije određenu dokumentaciju prošle godine i time prekoračio svoja ovlaštenja. Nakon višemjesečnog obustavljanja financiranja i javnih izjava vladinih predstavnika koji pozivaju STA da objavi dokumente, agencija ih je proslijedila Vladi kao jedinom dioničaru agencije, konkretno, u ured premijera Janeza Janše. Međutim, financiranje još nije nastavljeno.

Svakog dana u godini STA - koju je inače predsjednik vlade nazvao “nacionalnom sramotom” - proizvodi vijesti na slovenskom i engleskom jeziku, fotografije, audio sadržaje, prijenose uživo i mnoge druge sadržaje. O radu njenih novinarki i novinara ovisi i većina drugih medija, što je postalo posebno važno tijekom pandemije, kada je kretanje i okupljanje ograničeno.

HND i SNH pridružuju se i međunarodnim novinarskim udruženjima koji više od godinu dana upozoravaju na ugrožavanje medijskih sloboda u Sloveniji, pod liderstvom premijera Janše."

    Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske    Preporučite članak: