Large olimpias 816x544

 

Usprkos protivljenju glavnog sindikalnog povjerenika, Uprava društva Olimpias tekstil d.o.o. – donedavno u sastavu Benetton grupe, a odnedavna njezino kooperantsko društvo – obavijestila je radnike da će, zbog gomilanja posla i velikog broja neradnih dana u lipnju, morati raditi za Dan antifašističke borbe.

Ovaj potez Uprave društva potrebno je promatrati u širem kontekstu trajnog zanemarivanja i kršenja radničkih prava u osječkoj tvornici, a koje uključuje sporne otkaze ugovora o radu, izbjegavanje novog zapošljavanja korištenjem prekovremenog rada i rada vikendom, otežavanje korištenja dnevnog odmora (pauze) te zanemarivanje preporuka sindikalne podružnice u vezi zaštite radnih prava i, naposljetku, otežavanje rada glavnog sindikalnog povjerenika i sindikalne podružnice.

Ignoriranje radničkih prava i stav Uprave prema zaštiti istih ilustrira i način na koji je Uprava pristupila konzultacijama po pitanju rada na državni praznik, a koje su s glavnim sindikalnim povjerenikom – usprkos njegovu protivljenju – održane istom prilikom kada mu je uručivano Rješenje o izricanju disciplinske mjere. Takav postupak uprave jasno pokazuje da ona radnike i sindikat ne smatra partnerima u socijalnom dijalogu nego potčinjenima koji imaju bespogovorno izvršavati njezine naloge bez obzira na njihovu utemeljenost.

Naime, sukladno Zakonu o radu, radnici su dužni odazvati se na prekovremeni rad u slučaju “više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe”. Nejasno nam je, stoga, spadaju li zakonom propisani državni praznici u kategoriju više sile ili je prijeku potrebu za radom u neradni dan uzrokovao nemar Uprave koja nije posao isplanirala tako da i radnicima, a ne samo sebi, omogući da ne radi na neradne dane.

Branimir Gavrilović,
sindikalni povjerenik regionalnog sindikata Klas u Olimpias tekstil d.o.o.


Izvor naslovne fotografije: Radnicki.org

Tagovi:
    Preporučite članak: