Darko Vesić - Uzroci i nastanak krize

Objavljeno: 07.12.2014

Krizu kapitalističke ekonomije vladajuće elite koriste kao izgovor za sprovođenje mera štednje čime najveći deo stanovništva dovode u izuzetno težak položaj. Novim Zakonom o radu smanjuju se prava radnika i radnica i dodatno otežava sindikalno organizovanje. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju uvode se dodatne restrikcije za odlazak u penziju. Priprema se rasprodaja gotovo svih preostalih javnih preduzeća. Poslednjim talasom mera štednje smanjene su plate i penzije, dok je socijalna pomoć uslovljena prinudnim obavljanjem “društveno korisnog rada”.

Ovo je samo deo mera koje je Vlada Republike Srbije sprovela od svog formiranja u martu ove godine, a možemo očekivati da će njihovi dalji potezi biti još oštriji. Shodno tome, postavljaju se i pitanja o mogućim vidovima otpora.

Pre godinu dana je održan prvi radni sastanak grupa članica Levog Samita Srbije. U pitanju je platforma koja se i dalje razvija, sa ciljem stvaranja akcionog jedinstva u borbi protiv neoliberalne politike štednje, dužničke ekonomije, antiradničkih zakona, daljeg propadanja privrede, siromaštva i nezaposlenosti.

Smatramo da je jedan od bitnih koraka u tom procesu što šira diskusija sa onima koji/e vide alternativu u povezivanju radničkih, studentskih, feminističkih, kvir i levičarskih kolektiva i svih drugih pojedinaca i pojedinki radi pružanja otpora aktuelnoj politici.

Diskusiju će moderirati Iva Marković (Zelena omladina Srbije), a uvodna izlaganja će dati Darko Vesić (CPE), Jovanka Zlatković (UG S.T.R.I.K.E) i Matija Medenica (Marks21).

29.11.2014 - "Magacin", Beograd.