Goran Musić: Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988.-2013.

Objavljeno: 11.04.2014

Filozofski fakultet, dvorana 3, Ivana Lučića 3, Zagreb, 13.12.2013., 19:30h
Goran Musić
Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988 -- 2013.
predavanje i promocija studije - http://www.rosalux.rs/sr/artikl.php?id=261

U studiji „Radnička klasa Srbije u tranziciji 1988-2013", polazeći od položaja radništva, autor Goran Musić dotiče se nekih od najsloženijih društveno-ekonomskih procesa u srbijanskom društvu: od uspona nacionalizma kasnih 80-ih, preko privrednog kolapsa i deindustrijalizacije za vreme ratova 90-ih, pa sve do „tranzicionog" preobražaja i ustoličenja neoliberalizma kao dominantnog ideološkog usmerenja u srbijanskoj politici tokom prve decenije 21. veka. Ključno pitanje za autora jeste na koji način su pomenuti procesi uticali na svest radništva, kao i različite oblike artikulacije njihove borbe za preživljavanje.

Goran Musić (Beč, Beograd) je rođen u Beogradu (1981), gde je diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Trenutno se bavi istraživanjem radničkih štrajkova u poznom jugoslovenskom socijalizmu pri odseku za istoriju Evropskog univerzitetskog instituta u Firenci. Aktivan učesnik raznih inicijativa za studentska i radnička prava u Srbiji. Član uredništva internet portala Crvena Kritika.

link za download knjige u pdf formatu: http://www.rosalux.rs/userfiles/files/Goran_Music_Working_Class_Serbia.pdf (na engleskom: http://www.rosalux.rs/userfiles/files/Goran_Music_Working_Class_Serbia.pdf)