Kako pokrenuti industriju u Hrvatskoj? 4.12.2013.

Objavljeno: 04.01.2014

Radionica "Kako pokrenuti industriju u Hrvatskoj?" u organizaciji BRID-a (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) održana je u srijedu, 4. prosinca u 18 sati u Radničkom domu u Zagrebu. Izlagali su: dr. sc. Vladimir Cvijanović (Grupa 22), prof. dr. sc. Ljubo Jurčić (Hrvatsko društvo ekonomista), Domagoj Mihaljević (BRID), Mislav Žitko (Centar za radničke studije)

S obzirom na dugotrajnu recesiju i duboku ekonomsku krizu, na radionici će se raspravljati o problemima dosadašnjeg razvojnog modela, sistemskoj devastaciji industrije i mogućnostima primjene alternativnih ekonomskih pristupa. U okviru rasprave o alternativnoj ekonomskoj politici analizirat će se potencijali revitalizacije postojećih industrijskih kapaciteta i razvoja novih industrija. Takva diskusija postaje izuzetno značajna ako imamo u vidu važnost industrijalizacije kao najbrže i najefikasnije metode privrednog razvoja, osovine oko čijeg se središta rotiraju druge privredne grane i stvaraju uvjeti stabilne ekonomske strukture. Paralelno s potrebom drukčijeg ekonomskog pristupa, važno je raspraviti i mogućnosti uklapanja radničke participacije u novi razvojni model, pokušavajući maksimalno demokratizirati upravljanje ekonomskim procesom.

Moderator: Bojan Nonković (BRID)

Radionica Kako pokrenuti industriju u Hrvatskoj dio je ciklusa posvećenog organizacijskom, pravnom, ekonomskom i medijskom aspektu radničkih borbi. Zadnja radionica ovog ciklusa održat će se 18. prosinca, a tematizirat će socijalno odgovorne oblike gospodarskih subjekata.

Program je ostvaren u suradnji s fondacijom Rosa Luxemburg Stiftung - Southeast Europe.