Političke organizacije različitog ideološkog predznaka i izgradnja paralelnih struktura u društvu

Objavljeno: 27.01.2015

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za radničke studije, Feministički front i Mlade antifašistkinje Zagreba organizirali su tribinu koja se održala u petak, 13. lipnja 2014. u 19 sati, u Savezu antifašističkih boraca i antifašista u Zagrebu, Pavla Hatza 16.

Uvodna izlaganja:

Marija Ćaćić (Feministički front)
Dragan Nikčević (Iniciativa za demokratični socializem)
Nikolina Rajković (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju)

Izlagači su se osvrnuli na historijske i aktualne primjere političkih stranaka koje su u svom radu razvijale društvenopolitički projekt izgradnje paralelnih struktura što implicira strategije i taktike organiziranja s ciljem popunjavanja praznina u javnom sektoru nastalih uslijed njegova strukturnog zanemarivanja ili komodifikacije. Predstavljajući specifični prostorno-geografski i društveni kontekst, izlagači su se fokusirali na procese izgradnje paralelnih struktura u radu američkih Crnih pantera, turske Stranke pravde i razvoja (AKP) i aktualne slovenske Iniciative za demokratični socializem (IDS). U slučaju Crnih pantera, posebna pažnja posvećena je programu edukacije i opismenjavanja crnačke američke populacije, kolektivnoj brizi za djecu i starije u američkom getu i političkoj važnosti kakvu je imala distribucija besplatnog doručka.

Uspon, apsorpcija i preuzimanje infrastrukture distribucije hrane, sredstava za obrazovanje i stanovanje u istanbulskim neformalnim naseljima bili su fokus predstavljanja rada turskog AKP-a. U slučaju slovenske Iniciative za demokratični socializem, naglasak je bio na evaluaciji dosadašnjeg političkog rada, perspektivama budućeg i organizacijskim pitanjima s kojima se Iniciativa u tom trenutku suočavala.

Program podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.